TREĆA MLADOST UN-ovo tijelo upozorava na 'tihu epidemiju', ovisnost starijih osoba o drogama

U Sjedinjenim Državama konzumacija opijata u dobnoj skupini starijih od 65 godina utrostručila se u zadnjem desetljeću

Starija osoba uživa u opijatima

 

Međunarodni odbor za kontrolu narkotika (INCB) koji djeluje pri Ujedinjenim narodima, pozvao je u izvješću objavljenom u četvrtak na borbu protiv povećane konzumacije opijata u starijoj dobi, a riječ je o pojavi koju nazivaju 'tihom pandemijom'.

Starenje svjetskog stanovništva ubrzava se i u zemljama s niskim primanjima i stoga je već danas neophodno usredotočiti se na teškoće starijih osoba, ističe ta ustanova sa sjedištem u Beču u svom godišnjem izvješću.

INCB u nizu preporuka ističe da treba poboljšati istraživanja i prikupljanje podataka o toj pojavi jer postoje 'brojne praznine'.

- Znanstvenici su pretežito zanemarivali uporabu opijata u osoba starijih od 65 godina - navodi se u izvješću.

Razlog tome je nedostatak informacija zbog čega vlade nisu pridavale pozornost toj pošasti pa nisu ni donosile prilagođene programe za borbe protiv ovisnosti starijih osoba o opojnim tvarima.

Postoji nesuglasje čak i u pogledu same definicije 'starosti' u tom kontekstu te stručnjaci ističu da bi starost mogla biti pomaknuta prema naprijed barem za 15 godina u osoba koje pate od teškoća vezanih uz uporabu opijata.

Bez obzira na to koji kriterij je odabran, trenutačno raspoloživi podaci zvone na uzbunu, navodi se u izvješću.

U Sjedinjenim Državama konzumacija opijata u dobnoj skupini starijih od 65 godina utrostručila se u zadnjem desetljeću.

U Indiji i Nigeriji, stanovnici od 45 do 54 godine pretjerano konzumiraju opijate i sirupe protiv kašlja, a u Japanu lijekovi protiv poremećaja spavanja i anksioznosti propisuju se nesrazmjerno starijim osobama.

U slučaju starijih osoba, INCB upozorava na 'polimedikaciju' koja je rastući problem, a to je istodobno uzimanje najmanje pet lijekova na dan ili nedopuštenih sredstava koje starije osobe dobivaju na recept ili kupuju u slobodnoj prodaji.

Takva praksa može izazvati respiratorne tegobe, degenerativne poremećaje, oboljenje jetre, dijabetes i kronične poremećaje mentalnog zdravlja, navodi se u dokumentu i upozorava na opasnost od smrti predoziranjem.

Druge moguće posljedice su: mogući padovi starijih osoba i prometne nesreće koje one mogu izazvati, zatim poteškoće pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti te izolacija i depresija kao posljedica stigmatizacije i srama.

U svom izvješću, INBC upozorava i na posljedice pandemije covida-19 na mentalno zdravlje iako su razna ograničenja 'poremetila opskrbni lanac lijekovima na svjetskoj razini'.

 

Hina