KRUNOSLAV CAPAK Čak 25 posto građana odbija bilo kakvo cijepljenje

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u utorak je iznio rezultate ankete po kojoj 25 posto hrvatskih građana ‘tvrdokorno odbija’ bilo kakvo cijepljenje, a njih deset do 15 posto dvoji oko primanja cjepiva

Krunoslav Capak

 

- Prema našim anketama oko 25 posto Hrvata tvrdokorno odbija cjepivo, bilo koje cijepljenje, ne samo protiv korone. Oko deset do 15 posto dvoji, na njih moramo utjecati, a ostali bi se cijepili - rekao je Capak u Dnevniku N1 televizije komentirajući jučerašnji slab odaziv na cijepljenje.

Prema njegovim informacijama, jučer se odazvala svega trećina građana pozvanih na cijepljenje protiv covida.

Rekao je da je Hrvatska suočena s ‘uzlaznom krivuljom novoga vala’ pandemije te će se početak škole vjerojatno odgoditi ili će se održavati online nastava, a i zatvaranje kafića je na stolu.

- Još nismo razmotrili mjeru zatvaranja kafića, ali ona je na stolu. Povratak na staro je moguć, ali svakodnevno razmatramo situaciju- rekao je Capak.

Za sada o tome odlučuju lokalni stožeri, ali ako skok novozaraženih bude veći, odluke će se donositi na nacionalnoj razini, poručio je.

Odbio je komentirati cjepivo AstraZenece koje se ponovno povezuje sa slučajevima zgrušavanja krvi istaknuvši da će pričekati ocjenu Europske agencije za lijekove (EMA). 

- Razmotrili smo sve scenarije. Po nama, dobrobiti AstraZenece još su veće od rizika, ali vidjet ćemo što će reći EMA i spremni smo donijeti nove preporuke ako treba - rekao je Capak.

EMA je jučer objavila da i dalje provjerava cjepivo AstraZenece te da će svoje zaključke objaviti u srijedu i četvrtak.

 

Hina

 

Povezane vijesti