PANTOVČAK Predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicima Hrvatskog paraolimpijskog odbora

Na sastanku se razgovaralo i o važnosti bavljenja sportom za svakodnevni život i rad osoba s invaliditetom. Pri tome je kao poseban problem istaknuta činjenica što djeca s poteškoćama u razvoju nisu uključena u školske programe tjelesnog i zdravstvenog odgoja

Zoran Milanović, Ratko Kovačić, Ana Sršen, Josip Držaić, Ticijan Komparić, Anđela Mužinić i Ivan Katanušić, zajednička fotografija.

 

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je izaslanstvo Hrvatskog paraolimpijskog odbora kojeg su činili predsjednik Ratko Kovačić, dopredsjednici Ana Sršen i Josip Držaić, glavni tajnik Ticijan Komparić te paraolimpijci Anđela Mužinić i Ivan Katanušić.

Predstavnici Hrvatskog paraolimpijskog odbora upoznali su predsjednika Milanovića s pripremama za sudjelovanje hrvatskih sportašica i sportaša na Paraolimpijskim igrama u Tokiju. Uz stolnotenisačicu Anđelu Mužinić i atletičara Ivana Katanušića, koji su bili na sastanku, evidentirano je još sedmero sportašica i sportaša koji su potvrdili svoj plasman na Paraolimpijske igre u Tokiju, i to u atletici, plivanju, boćanju i parataekwondou. Osim njih, rečeno je na sastanku, u procesu kvalifikacije nalazi se još osam do deset sportašica i sportaša koji mogu izboriti plasman na ovogodišnje Igre, kao i ekipa sjedeće odbojke koja može izboriti nastup.

- Činimo sve što je moguće da hrvatskim paraolimpijcima osiguramo optimalne uvjete za plasman i nastup, uključujući i organizirano cijepljenje protiv covida-19 - rekao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Kovačić. Istaknuo je da posebno skrbe o ukupno 55 sportašica i sportaša kako bi imali optimalne mogućnosti za razvoj, napredak i postizanje što boljih rezultata. Na Zoran Milanović, Ratko Kovačić, Ana Sršen, Josip Držaić, Ticijan Komparić, Anđela Mužinić i Ivan Katanušić, sastanak.sastanku se razgovaralo i o važnosti bavljenja sportom za svakodnevni život i rad osoba s invaliditetom. Pri tome je kao poseban problem istaknuta činjenica što djeca s poteškoćama u razvoju nisu uključena u školske programe tjelesnog i zdravstvenog odgoja, te su pozvali na promjenu zakonskih odredbi koje to propisuju.

Od osamostaljenja Hrvatske, Hrvatski paraolimpijski odbor predstavlja paraolimpijski sport u međunarodnim sportskim udruženjima za osobe s invaliditetom, a hrvatski sportaši s invaliditetom nastupili su na 13 Ljetnih paraolimpijskih igara i pet Zimskih paraolimpijskih igara, na kojima su do 2020. godine osvojili ukupno 42 medalje.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku s predstavnicima Hrvatskog paraolimpijskog odbora sudjelovao je povjerenik Predsjednika za sport Željko Jovanović.

 

Izvor: Ured predsjednika Republike Hrvatske

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti