NOVI POČETAK Za projekt pomoći žrtvama obiteljskog nasilja 11,6 milijuna kuna

Cilj projekta je rekonstruirati i adaptirati postojeći prostor kako bi osigurali smještaj za veći broj korisnika, od 12 do 15, a osim usluge smještaja u posebno osiguranim uvjetima tu su i aktivnosti vezane za sustav podrške, savjetovanja i pomoći žrtvama

Predstavljanje projekta.

 

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike donijelo je Odluku o financiranju projekta 'Novi početak'.

Riječ je o Domu za žrtve obiteljskog nasilja koji je počeo s radom na području Krapinsko-zagorske županije prošle godine, koji će s dobivenim sredstvima biti uređen, proširen, opremljen i ojačan u pravnom i psihološkom smislu. 'Sigurna kuća' ima smještaj za osam korisnika, no za kvalitetniji smještaj potrebno je osigurati veće kapacitete i opremljeniji prostor. Stoga se Krapinsko-zagorska županija prijavila na natječaj i ostvarila gotovo maksimalna sredstva - 11 milijuna i 626 tisuća kuna. Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da se projekt financira u stopostotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda.

- Uvjet za prijavu na natječaj bila je nekretnina u vlasništvu, stoga je KZŽ prošle godine kupila nekretninu za 430.000 kuna. Cilj projekta je rekonstruirati i adaptirati postojeći prostor kako bismo osigurali smještaj za veći broj korisnika, od 12 do 15, a osim usluge smještaja u posebno osiguranim uvjetima tu su i aktivnosti vezane za sustav podrške, savjetovanja i pomoći žrtvama dok borave u kući, ali i u pronalasku alternativnog smještaja nakon izlaska iz kuće. Trajanje projekta je 30 mjeseci. Nasilje je jedan od najtežih oblika zadiranja u integritet svakog čovjeka, posebno kada dolazi iz obitelji gdje očekujete podršku i sigurnost. U sklopu projekta bit će provedene aktivnosti jačanja kapaciteta stručnjaka koji će raditi sa žrtvama, zatim edukacije, okrugli stolovi, brošure itd. Potrebno je djelovati na svijest šire javnosti da je nasilje u obitelji nulta kategorija u našoj zajednici i da smo svi društveno odgovorni nasilje prijaviti. Žrtve nasilja imaju mjesto gdje se mogu skloniti dobiti psihološku i pravnu pomoć i šansu za novi početak - rekla je zamjenica župana Petek.

Župan Željko Kolar rekao je da projekt 'Novi početak' nije običan projekt.

- Manje je važno to što smo iz Europskog socijalnog fonda povukli 11,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava. KZŽ je županija s nultom stopom tolerancije prema bilo kojoj vrsti nasilja, pa tako i obiteljskog, a naša je obaveza kao društva da stvorimo uvjete za smještaj onih koji, na žalost, trpe nasilje u obitelji i kojima je potrebno da se sklone iz takve sredine nemoguće za život i da im omogućimo novi početak. Hvala mojoj zamjenici Jasni Petek, pročelnici Martini Gregurović Šanjug i njezinom timu i  Zagorskoj razvojnoj agenciji - Heleni Matuši i njenom timu, koji su opet pokazali sa znaju nositi za izradom projekata koji su vezani za povlačenje sredstava iz EU fondova. To je za nas postala svakodnevica, nema projekta na kojeg se ne možemo postaviti i kojeg ne možemo realizirati. Mi za ovaj projekt imamo idejno rješenje, morali smo napraviti troškovnik, sada kada smo dobili odluku krećemo u izradu projektne dokumentacije, izdavanje građevinske dozvole, raspisivanje javnog natječaja i vjerujem da ćemo do kraja godine imati izvođača radova i da ćemo puno prije nego što je ovaj rok za provedbu projekta od 30 mjeseci završiti s radovima - rekao je župan Kolar.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug rekla je da, dok je trajalo razmatranje i priprema projektne prijave, potrebe za smještajem su postojale i njihovo zadovoljenje nije se moglo odgađati, pa se paralelno s pripremom projekta krenulo i s uspostavom privremenog skloništa za žrtve nasilja u obitelji.

- KZŽ u tu je svrhu osnovala ustanovu Dom za žrtve nasilja u obitelji Novi početak, koja je s radom počela 7. prosinca 2020. godine. Nekoliko dana nakon službenog početka rada, dom je zaprimio svoje prve korisnike, a puni kapacitet bio je popunjen točno tri mjeseca nakon početka rada. Kapacitet privremenog smještaja je osam korisnika, smještaju se djeca i odrasli, i žene i muškarci. Što se tiče realizacije smještaja u dom, on se realizira na temelju preporuke Centra za socijalnu skrb, ili ukoliko se radi o hitnoj intervenciji, on se može realizirati i na temelju zahtjeva policije. Smještaj korisnika u domu traje šest mjeseci do godinu dana, ovisno o potrebama konkretnih korisnika, odnosno do trenutka kada se uspostave uvjeti za njihov samostalni život i za novi početak izvan jedne ovakve ustanove. Smještaj je za korisnike u potpunosti besplatan, dakle uspostavu skloništa, financiranje svih aktivnosti koje su bile potrebne od uređenja objekata, postizanja sigurnosnih mjera koje su bile nužne, opremanja financirala je Krapinsko-zagorska županija sredstvima iz svog proračuna u vrijednosti od 400 tisuća kuna. Rad doma u ovom trenutku u potpunosti financira KZŽ - rekla je pročelnica Gregurović Šanjug te dodala da su Krapinsko-zagorskoj županiji partneri na projektu Centar za socijalnu skrb Krapina, uz podršku od CESI-ja i Duge, uz podršku u pripremi i praćenju projekta od Zagorske razvojne agencije.

- Sve one koji su žrtve nasilja u obitelji, koji samo i promišljaju o ideji da prekinu taj začarani krug nasilja i iz njega izađu, pozivamo da se obrate za početak samo za razgovor i eventualnu mogućnost smještaja svom najbližem Centru za socijalnu skrb ili direktno Domu za žrtve nasilja Novi početak. Broj telefona na koji se mogu javiti je 521-001, tu su web stranice doma www.novipocetak.kzz.hr, a imamo mogućnost i komunikacije elektronskim putem emaila novi.pocetak@kzz.hr. Odgovornost svih nas kao pojedinaca, kao institucija, je da svaki slučaj i sumnju na obiteljsko nasilje prijavimo, bilo Centru za socijalnu skrb bilo najbližoj policijskoj postaji - dodala je Gregurović Šanjug.

 

Izvor: Krapinsko-zagorska županija

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti