PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU Sastanak s predstavnicima udomiteljskih udruga u Maloj kući dječjih prava

U Maloj kući dječjih prava pri Uredu pravobraniteljice za djecu 20. svibnja 2021. održan je sastanak s predstavnicima udruga udomitelja

Roditelji i dijete, ilustracija.

 

Kako saznajemo, tema sastanka bila je 'Što je potrebno učiniti kako bi se poboljšala udomiteljska skrb o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi'.

Na sastanku su prisustvovale predstavnice udomiteljskih udruga: 'DAMDOM' iz Rijeke, 'Nada' iz Ivanca, 'Život s osmijehom' iz Karlovca, 'Zipka' iz Varaždina, 'Cibale' iz Vinkovaca te 'Potjeh' iz Slavonskog Broda.

- Nakon što je u uvodnom izlaganju izneseno stajalište Ureda pravobraniteljice za djecu da su u sustavu udomiteljske skrbi o djeci prisutne brojne teškoće koje su godinama sve izraženije, predstavnici udruga iznijeli su svoja iskustva u obavljanju udomiteljske djelatnosti te vlastite prijedloge o tome kako unaprijediti udomiteljsku skrbi o djeci. Razgovaralo se o konkretnim problemima s kojima se udomitelji svakodnevno susreću, te o problemima koji ukazuju na to da najbolji interes djeteta, iako često istican, nije uvijek u fokusu postupanja nadležnih institucija. Zajedničko je mišljenje predstavnika udruga da udomiteljima i djeci nedostaju stručna pomoć i podrška, kao i informacije o edukacijama koje su im nužno potrebne, s obzirom na to da mnoga djeca koja se smještaju u njihove obitelji iskazuju značajne psihičke teškoće zbog prethodnih nepovoljnih životnih uvjeta i iskustava. Također je uočeno i neujednačeno postupanje centara za socijalnu skrb, i to najviše kroz reguliranje pitanja zastupanja djece od strane udomitelja i odobravanje novčanih pomoći za potrebe djece. Zajednički stav svih sudionika sastanka je da su potrebne izmjene Zakona o udomiteljstvu, Obiteljskog zakona i Zakona o socijalnoj skrbi, zatim, da je nužno uspostavljanje partnerskog odnosa udomitelja sa centrima za socijalnu skrb, kao i da je nužno osigurati stručnu pomoć i potporu djeci i udomiteljima i međusektorsku povezanost. Također je zaključeno da je potrebno poraditi na osiguranju veće vidljivosti udruga udomitelja na lokalnoj razini - objašnjeno je.

Uz pravobraniteljicu za djecu Helencu Pirnat Dragičević, na sastanku je sudjelovala i njezina savjetnica Lidija Petrović.

 

Izvor: Pravobraniteljica za djecu

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti