#EMPATIJASADA Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji - za nasilje nema opravdanja

Glavni ciljevi kampanje pod sloganom #empatijasada - Za društvo bez nasilja su senzibilizacija javnosti o štetnosti i neprihvatljivosti nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, važnosti prevencije nasilja, obveza prijavljivanja nasilja te promocija besplatne, cjelonevne telefonske linije 116 006 kao dio sustava prevencije od nasilja i zaštite žrtve

Empadija sada, projekt

 

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i državna tajnica Margareta Mađerić predstavili su nacionalnu medijsku kampanju 'Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji - za nasilje nema opravdanja'.

 Glavni ciljevi kampanje pod sloganom '#empatijasada - Za društvo bez nasilja' su senzibilizacija javnosti o štetnosti i neprihvatljivosti nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, važnosti prevencije nasilja, obveza prijavljivanja nasilja te promocija besplatne 24-satne telefonske linije 116 006 kao dio sustava prevencije od nasilja i zaštite žrtve.

 -Svi mi imamo odgovornost prijaviti nasilje. Na taj način možemo spriječiti daljnje zlostavljanje, a potencijalno i spasiti nečiji život.  Kao društvo trebamo se prestati praviti da nas se nasilje u našoj blizini ne tiče, samo zato što mi nismo žrtva. Žrtva može biti naša sestra, majka, prijateljica, kolegica na poslu – nasilje je sudbina kakvu ne biste poželjeli svojoj kćerki i zato se tiče svih nas. Dosta je bilo pokrivanja ušiju i skretanja pogleda - naglasio je prilikom obraćanja ministar Josip Aladrović.

 Stručnjaci upozoravaju da je pandemija, koja je u društvo unijela nesigurnost i brojne izazove za reorganizaciju društva, dodatno negativno utjecala na porast nasilja u obitelji diljem svijeta. U 85 posto slučajeva, žrtve su žene, a mjere ograničenog kretanja žrtve su dodatno dovele do toga da je dio njih bio u nemogućnost uopće prijaviti nasilje niti se udaljiti od zlostavljača.

 Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u proteklih godinu dana dodijelilo je šest novih ugovora za sigurne kuće u županijama koje su do rada imale privremena skloništa - Požeško-slavonskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Krapinsko-zagorskoj i Ličko-senjskoj županiji.

 U Hrvatskoj sada djeluje ukupno 25 skloništa od kojih Ministarstvo za rad financira njih 17. U razdoblju od 2016. do 2020. Ministarstvo je za rad skloništa izdvojilo ukupno 32,7 milijuna kuna.

 Ministarstvo je također, u 2020. godini dodijelilo ukupno tri milijuna kuna za rad 20 udruga, koje svojim djelovanjem aktivno rade na sprječavanju obiteljskog nasilja, pomažu ženama i djeci u osnaživanju i pružaju različite usluge pomoći.

 Nacionalna medijska kampanja 'Zaustavimo nasilje nad ženama i u obitelji - za nasilje nema opravdanja', odvijat će se u tri faze kroz lipanj, rujan i studeni te će educirati javnost, ali i žrtve o važnosti prijave nasilja.Kampanja je dio EU projekta kojeg provodi Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u partnerstvu s Ministarstvom pravosuđa i uprave i Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima, a financirana je kroz bespovratna sredstava Europskog socijalnog fonda u okviru provedbe Operativnog programa 'Učinkoviti ljudski potencijali za razdoblje 2014.-2020.'

Anita Blažinvić

Izvor: Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

 

 

Povezane vijesti