GRAD ZAGREB U sklopu akcije 'Djeluj sada' 14. put organiziraju se besplatni pregledi madeža

Kako se radi jednoj od najposjećenijih javnozdravstvenih akcija, svi termini su popunjeni, a ukupno je osigurano 300 pregleda za građane, bez uputnice

Zajednička fotografija s predstavljanja akcije.

 

S ciljem osvještavanja građana o važnosti prevencije, redovitih pregleda madeža i odgovornog izlaganja suncu Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, u suradnji s velikim brojem zdravstvenih ustanova i udruga, već 14 godina provodi javnozdravstveni projekt 'Djeluj sada!', objavljeno je na internet stranici Grada Zagreba.

Kako se radi jednoj od najposjećenijih javnozdravstvenih akcija, svi termini su popunjeni, a ukupno je osigurano 300 pregleda za građane, bez uputnice.

- Građani koji imaju sumnju na promjenu na koži trebaju se javiti svom izabranom liječniku obiteljske medicine te će biti odmah upućeni na daljnju obradu i liječenje, s naznakom žurnosti za one građane kod kojih je postavljena sumnja na zloćudni tumor kože - savjetuju organizatori.

Istaknuto je da Grad Zagreb i dalje nastavlja raditi na edukaciji građana o načinima i važnosti prevencije te važnosti odlaska na redovite godišnje preventivne preglede, svjesni činjenice da 80 posto UV zračenja, koje kasnije djeluje na nastanak zloćudnih tumora kože, primamo u ranoj životnoj dobi.

Poticanje edukacije o mjerama samozaštite, samopregledu i redovitim kontrolama kroz ovakve akcije, posebno rizičnih pojedinaca i populacijskih skupina koje nisu dovoljno osviještene, izrazito je važno.

Ove godine kampanja ima dodatnu važnost s obzirom da je pandemija koronavirusa uvelike utjecala na smanjeni broj odlazaka na preventivne preglede. Projektne aktivnosti Grada Zagreba u sklopu akcije 'Djeluj sada!' predstavili su Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i voditeljica projekta, akademkinja Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice te voditeljica Referentnog centra za melanom, izv. prof. prim. dr. sc. Goran Krstačić, dr. med., ravnatelj Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju Srčana te primarijus Sanja Poduje, dr. med., predsjednica Udruge 'Zdravi pod suncem'.

Primarijus Poduje je objasnila model ovogodišnjih pregleda.

- Ovogodišnji preventivni pregledi, zbog epidemioloških uvjeta održavat će se u prostorijama Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože 'Zdravi pod suncem' u periodu od 7. do 11. lipnja od 15 do 20 sati. S obzirom na okolnosti broj pregleda bit će ograničen na 300 korisnika - rekla je.

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, broj osoba oboljelih od melanoma u Hrvatskoj doseže ukupno 926 novooboljelih osoba - 501 muškarac te 425 žena. Incidencija melanoma za 2018. godinu najviša je u Splitsko-dalmatinskoj i Zagrebačkoj županiji te Gradu Zagrebu.

Javnozdravstvena akcija 'Djeluj sada' ove godine proširit će svoje aktivnosti te će u sklopu 39. izdanja, Večernjakove biciklijade, koja se održava 12. lipnja na jezeru Bundek, za sve zainteresirane sudionike biciklijade provesti edukaciju o zdravstveno-prihvatljivom ponašanju na suncu.

 

Izvor: Grad Zagreb

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti