AGRESIVNE VRANE Kako postupati s njima

U situaciji kada je pronađen ispali ptić, nije poželjno približavati se lokaciji, već istu prijaviti službi Gradskog skloništa za nezbrinute životinje Dumovec

Siva vrana, ilustracija.

 

Razlog naseljavanja i gniježđenja vrana u gradovima je siguran i konstantan izvor hrane, stoga apeliramo u svakoj prigodi na građane i predstavnike stanara na lokacijama gdje su vrane aktivne, da se okoliš oko stambenih objekata održava čistim i ne bacaju otpadci hrane te da se kuhinjski otpad odlaže na za to predviđena mjesta. S vranama se postupa prema Programu zaštite divljači, a u skladu sa člankom 9. Zakona o lovstvu (Narodne novine 99/18, 32/19 i 32/20), objavljeno je na internet stranici Grada Zagreba.

Nadalje je pojašnjeno da se ptice zalijeću ('napadaju') u ljude i životinje isključivo u iznimnoj situaciji kao kad im je ugroženo mlado u gnijezdu ili je ispalo iz gnijezda te ga tako štite. To je prirodno ponašanje životinja, stoga savjetuju građane da dan ili dva izbjegavaju lokaciju gdje se nalazi gnijezdo dok ptić ne odleti iz gnijezda.

U situaciji kada je pronađen ispali ptić, dali su savjet da se nije poželjno približavati lokaciji, već istu prijaviti službi Gradskog skloništa za nezbrinute životinje Dumovec, na telefon: 01/2008-354 ili na email: info@dumovec.hr i zastita.divljaci@zoo.hr.

 

Izvor: Grad Zagreb

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti