Hrvatski paraatletičari nakon uspjeha na EP očekuju i uspješne Paraolimpijske igre u Tokiju

Na 7. Europskom paaraatletskom prvenstvu u poljskom Bydgoszczu u konkurenciji 700 paraatletičara iz 43 zemlje, hrvatske boje branili su četiri paraatletičarke i 11 paraatletičara. Hrvatska je osvojila četiri zlatne medalje, dvije srebrne i četiri bronce

Ivan Katanušić, Miljenko Vučić, Ana Gradečak.

 

Hrvatske paraatletičare, nakon velikog uspjeha na 7. Europskom paaraatletskom prvenstvu u poljskom Bydgoszczu gdje su osvojili ukupno deset medalja, čekaju naporne pripreme za Paraolimpijske igre u Tokiju na kojima očekuju još bolje rezultate, izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare izbornik Damjan Sedić.

- Nakon ovako velikog uspjeha hrvatske paraatletike koja nikad do sada na europskim prvenstvima nije osvajala deset odličja, očekuje nas naporni rad za nastup na paraolimpijskim igrama u Tokiju. Očekuju nas pripreme reprezentacije u lipnju i kolovozu. Imat ćemo dva kontrolna natjecanja u češkom Olomovcu i na Zagreb openu. Za sada imamo sigurnih osam putnika za Tokio, a 23. lipnja očekujemo još najmanje jednu kvotu i pozivnicu za europsku rekorderku Anu Gradečak tako da bi nas u Tokiju trebalo biti deset. Čestitam svim osvajačima odličja i želim im mnogo uspjeha na 16. Paraolimpijskim igrama - rekao je Sedić.

Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić je istaknuo kako očekuje jednako uspješno predstavljanje na POI u Tokiju.

- Uz iskrene čestitke svima, očekujem da nas tako uspješno prezentirate na pomalo čudnim Paraolimpijskim igrama u Tokiju. Ima dovoljno vremena da svi zajedno podignete nivo svoje sportske forme, a tada rezultati zasigurno neće izostati. Hrvatska je s deset osvojenih medalja zauzela 13. mjesto u konkurenciji 43 zemlje, ali kada taj broj svedemo na broj stanovnika, tada smo na visokom trećem mjestu i iza nas su ostale daleko jače zemlje od Hrvatske. Meni je izuzetno drago da iz jednog u drugi paraolimpijski ciklus imamo sve bolje rezultate, a isto da se povećava broj mladih koji dolaze na mjesta već prekaljenih paraolimpijaca - zaključio je Kovačić.

- Nakon gotovo dvije godine izbivanja s velikih sportskih natjecanja dobili smo priliku da testiramo svoju formu. Mi smo to doista dobro iskoristili, a sada je na nama da se još bolje pripremimo za Tokio i da se još jednom radujemo uspjesima hrvatske paraatletike - izjavio je Ivan Katanušić, osvajač zlatne medalje u bacanju diska.

- Ovo je moje prvo europsko zlato, a nadam se da neće biti i zadnje. Iako sam osvojio zlato, rezultatom nisam baš zadovoljan jer vjerujem da mogu bolje i dalje. Nastup u Tokiju za sve nas je najvažnija stvar. No medalja je medalja, a zlatni sjaj je zlatni sjaj. Sada mi preostaje da prolijem mnogo znoja sa svojim stručnim stožerom ne bi li se u Tokiju još jednom veselio - naglasio je osvajač zlatne medalje u bacanju kugle slijepih Miljenko Vučić.

Europska rekorderka i zlatna u bacanju kugle Ana Gradečak vjeruje da će, nakon ovako dobrog rezultata i činjenice da je ove godine po drugi put popravljala europski rekord u svojoj kategoriji, dobiti pozivnicu za Tokio i tamo pokazati koliko može.

Na 7. Europskom paaraatletskom prvenstvu u poljskom Bydgoszczu u konkurenciji 700 paraatletičara iz 43 zemlje, hrvatske boje branili su četiri paraatletičarke i 11 paraatletičara. Hrvatska je osvojila četiri zlatne medalje, dvije srebrne i četiri bronce. Na prvenstvu su održana nadmetanja u 86 disciplina trčanja, 20 skakačkih i 58 bacačkih disciplina.

 

Hina

 

Povezane vijesti