RIJEKA Održana premijera dokumentarnog filma o pomoćnicima u nastavi u okviru projekta 'RInkluzija'

Dokumentarni film snimljen je s ciljem senzibilizacije gledatelja, prije svega učenika, učitelja, stručnih suradnika, ali i šire javnosti o važnosti inkluzivnog obrazovanja

Prizor s premijere filma.

 

U Art-kinu održana je premijera dokumentarnog filma o pomoćnicima u nastavi za djecu s teškoćama napravljenog u okviru EU projekta 'RInkluzija - Riječki model podrške učenicima s teškoćama'.

Dokumentarni film snimljen je s ciljem senzibilizacije gledatelja, prije svega učenika, učitelja, stručnih suradnika, ali i šire javnosti o važnosti inkluzivnog obrazovanja.

Premijeri su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Marko Filipović sa zamjenicom Sandrom Krpan, dosadašnji gradonačelnik Vojko Obersnel, koji se dugi niz godina zalagao za provođenje ovog projekta, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj te Ivone Šabarić Rubeša, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje, vodeće partnerske ustanove na projektu.

Inkluzivno obrazovanje putem osiguravanja podrške pomoćnika u nastavi Grad Rijeka provodi od 2008. godine s ciljem doprinosa socijalnoj uključenosti i integraciji učenika s teškoćama u redovitim školama te Centru za odgoj i obrazovanje i Centru za autizam, posebnim odgojno-obrazovnim institucijama kojima je osnivač Grad Rijeka.

Dokumentarnim filmom tako je obuhvaćeno punih trinaest godina provođenja obrazovnog koncepta Grada Rijeke koji potiče inkluzivno obrazovanje, a koji se od 2014. provodi kroz EU projekt 'RInkluzija - Riječki model podrške učenicima s teškoćama'.

Zamjenica gradonačelnika Krpan izrazila je zadovoljstvo što je na kraju četverogodišnjeg ciklusa EU projekta snimljen dokumentarac o pomoćnicima u nastavi i tako omogućeno da se u punom svjetlu pokaže značaj i dobrobit te važne profesije.

- Mi u Rijeci živimo inkluziju i podržavamo sve projekte u tom smislu, a one namijenjene učenicima s teškoćama smatramo iznimno vrijednim i važnim za našu zajednicu - poručila je zamjenica gradonačelnika Krpan.

Ujedno je podsjetila kako pitanje pomoćnika u nastavi i dalje nije sustavno riješeno.

- Sve se svodi na socijalnu osjetljivost lokalne zajednice i projektno financiranje, umjesto da se sredstva za sve pomoćnike osiguraju u državnom proračunu. To hitno treba riješiti. I ranije smo ukazivali na važnost osustavljivanja profesije pomoćnika u nastavi, a da to i dalje nije riješeno pokazuje činjenica kako smo sada na sredini mjeseca lipnja, a natječaj Europskog socijalnog fonda koji financira projekt za iduću školsku godinu još uvijek nije raspisan. Uvijek smo se trudili i pružali podršku potrebitima, a posebno nam je stalo do najmlađih i najranjivijih skupina. Stoga ćemo i dalje nastaviti pružati podršku učenicima i asistentima na radost svih naših mali i velikih korisnika - kazala je zamjenica Krpan.

Prizor s premijere filma.U filmu o projektu i važnosti inkluzije u obrazovanju govore učenici, zatim pomoćnici u nastavi Zorica Andrić, Danijela Brusić, Dalibor Kinkela, Helena Vukonić Štimac, Tea Vuković, Sandra Franko, gradonačelnik Grada Rijeke u vrijeme snimanja filma Vojko Obersnel, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Ivone Šabarić Rubeša, ravnatelj Osnovne škole 'Pehlin' Željko Šimunić, školska pedagoginja Barbara Skočilić, učiteljica Maja Jugo Rušin, roditelji Grozdanić i Marija Japundža Broznić, voditeljica projekta 'Rinkluzija'.

Film traje 26 minuta, a snimala ga je tvrtka LM Komunikacije iz Čakovca tijekom travnja i svibnja 2021. godine na raznim lokacijama u Rijeci te u osnovnim školama 'Gornja Vežica', 'Ivana Zajca', 'Pehlin', 'Škurinje', 'Kozala' i u Centru za odgoj i obrazovanje.

Film će početkom iduće školske godine biti distribuiran svim osnovnim školama na području Grada Rijeke te će ga u sklopu sata razrednika moći pogledati svi zainteresirani učenici.

Također, film je moguće pogledati i na YouTube kalanu Grada Rijeke.

Inkluzivno obrazovanje pruža učenicima s teškoćama pravo na jednakost obrazovnih šansi i primjerenu socijalizaciju te mogućnost rasta i napretka među svojim vršnjacima koji uče živjeti u svijetu punom različitosti. Također, omogućava učenicima s teškoćama redovit i dostojanstven boravak u školi te osjećaj pripadnosti i prihvaćenosti dok istovremeno njihove razredne kolege uči toleranciji, prihvaćanju i pomaganju.

Grad Rijeka je 2008. godine samoinicijativno, a na tragu ideje i potrebe za inkluzijom u obrazovanju, krenuo sa zapošljavanjem prvih šest pomoćnika u nastavi koji su bili financirani iz gradskog proračuna.

Od 2014. godine projekt 'RInkluzija - Riječki model podrške učenicima s teškoćama' prihvaćen je na natječaju Europskog socijalnog fonda i od tada je sufinanciran EU sredstvima, a broj zaposlenih pomoćnika u nastavi od tada prati potrebe iskazane od strane stručnjaka u osnovnim školama Grada Rijeke.

Ukupna vrijednost projekta 'Rinkluzija' za period od 2017. do 2021. godine je 9.785.188,80 kuna, od čega je 8.317.410,48 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, dok je 1.467.778,32 kuna osigurano iz proračuna Grada Rijeke.

Time je Grad Rijeka kroz ovo četverogodišnje razdoblje osigurao sredstva za rad ukupno 120 pomoćnika u nastavi te za čitav niz popratnih projektnih aktivnosti.

U ovoj 2020./2021. školskoj godini Grad Rijeka osigurao je ukupno 63 pomoćnika u nastavi koji rade neposredno s 60-ak učenika s teškoćama. Od toga je kroz projekt 'Rinkluzija' osiguran rad 57 pomoćnika u nastavi, a za rad još šest pomoćnika sredstva su osigurana u gradskom proračunu. 57 pomoćnika radi u redovnom sustavu obrazovanja, dok troje radi u Centru za odgoj i obrazovanje.

Uz zapošljavanje i praćenje rada pomoćnika, kroz projekt 'Rinkluzija' se svake godine organiziraju tiskovne konferencije, stručne tribine i konferencije, tiskaju se priručnici i promotivni materijal s ciljem širenja svijesti o važnosti inkluzivnog obrazovanja.

 

Izvor: Grad Rijeka

Anita Blažinović