RUKOMETNO EUROPSKO PRVENSTVO GLUHIH Hrvatska svladala Tursku i Francusku

Na startu Europskog rukometnog prvenstva gluhih kojem je Zagreb domaćin od 18. do 27. lipnja, reprezentacija Hrvatske je s uvjerljivih 33-12 nadigrala izabranu vrstu Turske i tako krenula po svoju sedmu europsku medalju

Otvorenje natjecanja.

 

Najbolji strijelci u hrvatskoj reprezentaciji bili su Tomislav Bošnjak i Bojan Crnojević s po pet pogodaka, a igračem utakmice proglašen je Mateo Perak. U strijelce su se još upisali Florijan Kolarić, Ilija Perak, Oliver Lušić, Pero Jukić, Jakov Kolarić, Leonardo Vučak, Teo Glumac, Ivan Pajić i Vedran Jakovljević.

- Najprije bih zahvalio Hrvatskom sportskom savezu gluhih što su uspjeli organizirati Europsko prvenstvo, već to je zlatna medalja. Dobro smo se spremili, ova prva utakmica je bila jako dobra. Pobijedili smo ih praktički već u prvih 15 minuta prvog poluvremena i onda se samo dizala ta razlika. Svi su dobili priliku igrati, svi su dali doprinos toj pobjedi i to je sigurno velika pobjeda jer nam je Turska uvijek bila žestok i opasan suparnik - izjavio je izbornik hrvatske reprezentacije Mario Sirotić.

Hrvati su potom pobijedil Francuze s 31-13 u susretu 2. kola EP-a.

Hrvatsku reprezentaciju je u toj utakmici predvodio Vedran Jakovljević sa šest postignutih golova, Tomislav Bošnjak, koji je proglašen za igrača utakmice, zabio je pet golova, baš kao i Bojan Crnojević. Kod Francuza najefikasniji je bio Auguste s pet golova.

- Francuska je prvi put došla na Europsko prvenstvo, dobra su i ozbiljna ekipa i drago mi je da smo odigrali jednu kvalitetnu i čvrstu utakmicu - rekao je Kristijan Živković.

Natjecanje se odvija po kružnom bod sustavu u kojem svaka reprezentacija igra protiv svake te ostvaruje dva boda za pobjedu, jedan bod za neriješen rezultat. Hrvatska sljedeću utakmicu igra protiv Srbije u utorak u 18 sati.

Na Europskom rukometnom prvenstvu gluhih nastupa pet ekipa, a Hrvatska brani zlatnu medalju osvojenu na posljednjem Europskom rukometnom prvenstvu gluhih, koje se održalo 2016. godine u Berlinu. Uz Hrvatsku sudjeluju reprezentacije Rusije, Turske, Srbije i Francuske. Za vrijeme prvenstva odigrat će se deset utakmica u školskoj dvorani Gimnazije Sesvete.

Hrvatska muška rukometna reprezentacija gluhih jedna je od najtrofejnijih sportskih ekipa u Republici Hrvatskoj s osvojenih sedam olimpijskih medalja - četiri zlatne, jedna srebrna i dvije brončane. Na Europskim prvenstvima imaju četiri zlata te po jedno srebro i broncu, dok na Svjetskom prvenstvu imaju osvojena dva zlata.

 

Hina

 

Povezane vijesti