UDRUGA VIDA Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga u znaku promocije usluge organiziranog stanovanja

Ovo je jedina stambena zajednica za liječene ovisnike u procesu resocijalizacije na području Primorsko-goranske županije

Pogled iz stambene zajednice, ilustracija.

 

Ovogodišnji Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, koji je obilježen 26. lipnja, žele posvetiti promociji usluge organiziranog stanovanja u Stambenoj zajednici Udruge 'Vida' u Lokvama, Gorski kotar. Ovo je jedina stambena zajednica za liječene ovisnike u procesu resocijalizacije na području Primorsko-goranske županije. Rezultati istraživanja potvrđuju važnost ove resocijalizacijske usluge tijekom procesa oporavka ovisnika: osobe koje poslije rehabilitacije ulaze u stambene zajednice - u usporedbi s onima koje se vraćaju u svoju okolinu neposredno nakon liječenja/rehabilitacije - u manjem su riziku od recidiva i ulaska u kriminal, a vjerojatnije je i da će imati veću stopu zapošljavanja. Zadnjih godinu dana, za vrijeme pandemije covid-19, u udruzi imaju sve više upita korisnika, obitelji, centara za socijalnu skrb i kaznenih tijela za smještajem liječenih ovisnika u zajednicu, što govori o potrebi ove usluge, kao i o potrebi za širenjem njezinih postojećih kapaciteta.

- Udruga 'Vida' je u travnju 2017. godine otvorila Stambenu zajednicu za liječenje ovisnike, povratnike s programa rehabilitacije i liječenja u terapijskoj zajednici ili penalnom sustavu koji nemaju riješeno stambeno pitanje ili se iz drugih razloga ne mogu vratiti u svoje društveno/obiteljsko okruženje, u Lokvama, Gorski kotar. U sklopu Stambene zajednice nalazi se radno-rehabilitacijska i okupacijska stolarska radiona, u kojoj radimo na povećanju zapošljivosti naših korisnika kroz proizvodnju suvenira i rukotvorina, a 2020. godine unajmili smo zemljište, njivu, gdje proizvodimo hranu - krumpir, batat, luk, češnjak, špinat, bobičasto i drugo voće. Korisnicima Stambene zajednice svakodnevno je na raspolaganju asistentica u organiziranom stanovanju, djelatnica Socijalno-uslužne proizvodne zadruge 'Lada', zadužena za koordinaciju radno-okupacijskih aktivnosti, u radioni ili na njivi, te kao podrška u uspostavljanju novih životnih obrazaca u svakodnevici. Djelatnice Udruge 'Vida', naročito naše dvije psihologinje Sanja Filipović i Ivona Mladina, korisnicima pružaju psihosocijalnu podršku, pomoć pri pronalasku zaposlenja, upisu u programe obrazovanja, uključivanju u aktivnosti lokalne zajednice i slično.

Organizirano stanovanje jedna je od ključnih resocijalizacijskih usluga koje Udruga 'Vida' pruža. Druga je poludnevni boravak Resocijalizacijskog centra. Kroz obje usluge nastojimo poboljšati socijalnu integraciju liječenih ovisnika kroz poticanje zapošljavanja, upućivanje na pružatelje socijalnih usluga te izgradnju socijalne mreže podrške - priopćili su iz Udruge 'Vida'.

Trenutno resocijalizacijske aktivnosti financira Europski socijalni fond kroz provedbu projekta 'Timun' - Primorsko-goranska inicijativa za poticanje zapošljavanja bivših ovisnika i Ministarstvo zdravstva kroz provedbu programa 'Praksa' - integrirane usluge resocijalizacijskog programa.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti