PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU Izmjenama Kaznenog zakona bolje zaštititi djecu

U Hrvatskom saboru je 30. lipnja 2021. održana sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina na kojoj se, među ostalim, raspravljalo o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona

Dijete, ilustracija.

 

Kako saznajemo preko službene stranice Pravobraniteljice za djecu, na sjednici je, kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu, sudjelovala savjetnica Gordana Filipović koja je u raspravi podržala izmjene Kaznenog zakona kojima su prihvaćeni prijedlozi pravobraniteljice za obvezno izricanje sigurnosne mjere zabrane obavljanja dužnosti ili djelatnosti u kojima osoba dolazi u redoviti kontakt s djecom pod uvjetom utvrđenja opasnosti od recidiva, kao i obveznog izricanja zaštitnog nadzora po punom izvršenju kazne zatvora za počinitelje spolnih delikata na štetu djeteta.

- Također je podržala prijedlog da kazneni progon ne zastarijeva za kvalificirane oblike teških kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. No, upozorila je na to da se u katalogu kaznenih djela koje ubuduće neće zastarijevati nije našlo kazneno djelo silovanja djeteta starijeg od petnaest godina te predložila da se to ispravi. Naglasila je kako je neprimjereno da se za bilo koji oblik seksualnog nasilja nad djecom kao sankcija određuje rad za opće dobro te je apelirala da se Kaznenim zakonom to onemogući. Predložila je, također, da se Kaznenim zakonom omogući izricanje sigurnosne mjere zabrane obavljanja dužnosti i djelatnosti u kojima osoba dolazi u redoviti kontakt s djecom i za neka druga kaznena djela čije počinjenje, i kad kazneno djelo nije počinjeno u obavljanju dužnosti, predstavlja ugrozu za djecu. Spomenula je kako bi se trebalo onemogućiti da poslove trenera ili nastavnika može obavljati počinitelj kaznenog djela obiteljskog nasilja, prisile, tjelesne ozljede i slično, za kojega postoji procjena da bi mogao ugroziti djecu - objavljeno je.

 

Izvor: Pravobraniteljica za djecu

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti