MINISTARSTVO SOCIJALE Dodijeljena priznanja Poslodavac godine za osobe s invaliditetom za 2020. godinu

Projektom Poslodavac godine za osobe s invaliditetom želi se potaknuti povećanje zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz promicanje pozitivnih primjera u zapošljavanju i odnosu prema osobama s invaliditetom

Prizor s dodjele priznanja.

 

Ministar Josip Aladrović, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar svečano su dodijelili priznanja Poslodavac godine za osobe s invaliditetom za 2020. godinu. I pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak čestitala je svim dobitnicima ovog vrijednog priznanja budući da su prepoznali različitost kao vrijednost i prilagodili radno okruženje u skladu s potrebama svojih zaposlenika - osoba s invaliditetom i time im osigurali ulazak u svijet rada. Zahvalivši dobitnicima i nominiranima poslodavcima, pozvala je poslodavce da slijede primjere dobre prakse i razmijene iskustva kako bi pridonijeli povećanju zapošljivosti osoba s invaliditetom.

Ministar Aladrović istaknuo je kako su nagrađeni poslodavci kroz svoj primjer poslovanja pokazali kako je uključivanje osoba s invaliditetom u radnu sredinu i promicanje različitosti moguće primijeniti na obostranu korist i zadovoljstvo. Naglasio je kako je doprinos ovakvih poslodavaca u uklanjanju prepreka i mijenjanje percepcije javnosti o mogućnostima osoba s invaliditetom od iznimnog značaja.

Projektom Poslodavac godine za osobe s invaliditetom želi se potaknuti povećanje zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz promicanje pozitivnih primjera u zapošljavanju i odnosu prema osobama s invaliditetom.

ZOSI dodjeljuje priznanje poslodavcima koji su prepoznali svoju ulogu u ostvarivanju pozitivnijeg stava prema zapošljavanju osoba s invaliditetom, a time posljedično jačanju njihove zaposlenosti.

Ministarstvo u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje za mjere aktivne politike zapošljavanja tijekom prošle godine za ukupno 1019 osoba s invaliditetom izdvojilo je više od 20 milijuna kuna. Poseban naglasak stavljen je na provedbu mjera za očuvanje radnih mjesta svih radnika, uključujući i osobe s invaliditetom, zahvaljujući čemu je izbjegnuta kriza na tržištu rada.

U 2020. godini ukupno je isplaćeno 109,7 milijuna kuna za poticaje koje isplaćuje ZOSI, što je povećanje od 126,3 posto u odnosu na 2019. godinu. Poticaji su isplaćeni za 476 poslodavaca, odnosno 1.513 osoba s invaliditetom.

Projekt se provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Institutom za razvoj tržišta rada, Portalom Moj Posao i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH.

Poslodavci godine za osobe s invaliditetom za 2020. godinu su:

Mikro poslodavac:

QUAHWA d.o.o. iz Zagreba -  Od ukupno 11 zaposlenih, zaposleno je šest osoba s invaliditetom.

Mali poslodavac:

ELEKTROIMPEX d.o.o. iz Pule - Zapošljava ukupno 20 osoba, od čega tri osobe s invaliditetom.

Srednji poslodavac:

TPK NOVA d.o.o. iz Zagreba -  Zapošljava 90 radnika, od toga su četiri osobe s invaliditetom.

Veliki poslodavac:

GENERA d.d. iz Kalinovice - Zapošljava u prosjeku više od 260 osoba, od toga devet osoba s invaliditetom.

Poslodavac javnog sektora:

FLORA VTC d.o.o. iz Virovitice - Zapošljavaju šest osoba s invaliditetom od ukupno 156 radnika.

Primjer dobre prakse:

HT d.d. iz Zagreba - U prosjeku zapošljava oko 4200 osoba, od toga više od 40 osoba s invaliditetom.

 

Izvor: Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti