PUČKA PRAVOBRANITELJICA Različite boje registarskih pločica ne povećavaju sigurnost, ali mogu diskriminirati

To što su oznake registarskih pločica vozila u vlasništvu stranaca u Hrvatskoj druge boje ni na koji način ne pridonosi povećanju sigurnosti prometa na cestama. S druge strane, stranci bi se zbog drugačije boje pločica mogli naći u nejednakom položaju temeljem nacionalnog podrijetla

Promet, automobili na cesti - ilustracija.

 

Ponekad na cesti možemo ugledati vozila s hrvatskim nacionalnim registarskim pločicama čije su brojke i slova otisnute zelenom bojom, no to bi se trebalo uskoro promijeniti kako bi se prevenirala diskriminacija, objavljeno je na internet stranici pučke pravobraniteljice.

Nadalje je pojašnjeno da se radi o vozilima koja su registrirali strani državljani s privremenim ili stalnim boravkom u Hrvatskoj, kao i onim registriranim privremeno, što nalaže Zakon o sigurnosti prometa na cestama.

Među osobama s takvim pločicama je i suprug pritužiteljice u Uredu Pučkog pravobranitelja, koja je takvu praksu opisala kao 'obilježavanje stranaca na cesti'.

- No ne postoji opravdan ili legitiman cilj zbog kojih bi takva vozila trebalo vizualno označiti drugačije od vozila u vlasništvu hrvatskih državljana. Naime, to što su oznake registarskih pločica vozila u vlasništvu stranaca na privremenom i stalnom boravku u Hrvatskoj druge boje, ni na koji način ne pridonosi povećanju sveukupne sigurnosti prometa na cestama. S druge strane, stranci bi se zbog drugačije boje pločica mogli naći u nejednakom položaju temeljem nacionalnog podrijetla. Zato smo Ministarstvu unutarnjih poslova ukazali da bi takvo obilježavanje, a pri čemu se radi o višedesetljetnoj praksi preuzetoj iz ranijih propisa, moglo biti diskriminatorno. MUP je s time upoznao Radnu skupinu za izradu Nacrta prijedloga Zakona o izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koja je zatim predložila brisanje odredbe Zakona koja propisuje različitu boju pločica strancima - pojašnjeno je iz Ureda Pučkog pravobranitelja.

I, kako je naposljetku konstatirano, hoće li do te promjene uistinu i doći, znat ćemo kad Nacrt prijedloga Zakona bude u javnom savjetovanju, koje se očekuje uskoro.

 

Izvor: Ured pučke pravobraniteljice

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti