PROJEKT 'JA MOGU' U četiri godine za stotinjak učenika s teškoćama u razvoju osigurani pomoćnici u nastavi

Varaždinska županija još od 2014. godine aktivno sudjeluje i provodi projekte pomoći učenicima s teškoćama u razvoju putem uključivanja pomoćnika u nastavi u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač, a koji su financirani iz Europskog socijalnog fonda i sredstvima Varaždinske županije

Projekt 'Ja mogu'

 

Projekt osiguravanja pomoćnika u nastavi u školama, kojima je Varaždinska županija osnivač, 'Ja mogu', nakon četverogodišnje provedbe i službeno je okončan završnom konferencijom održanoj prošlog četvrtka, 29.srpnja, na kojoj je istaknuto kako je tijekom provedbe ukupno 97 učenika s teškoćama, iz 29 osnovnih i srednjih škola, imalo pomoćnika.

Projekt Ja mogu ( UP.03.2.1.03.0034)  je odobren u sklopu Operativnog programa 'Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.', Prioritetne osi 3. Obrazovanje i cjeloživotno učenje, Investicijskog prioriteta 10.3. Povećanje jednakog pristupa cjeloživotnom učenju za sve dobne skupine u formalnim, neformalnim i informalnim okruženjima, unapređivanje znanja, vještina i kompetencija radne snage te promicanje fleksibilnih načina učenja profesionalnim usmjeravanjem i vrednovanjem stečenih kompetencija.

Miroslav Huđek, pročelnik UO za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije najavio je nastavak osiguravanja ovakve vrste pomoći kroz novi projekt naziva 'Mi možemo'.

- Nova će školska godina biti puno bogatija, projekt je pred odobravanjem i do početka školske godine će bit potpisan ugovor, tako da će svi učenici imati asistenta. Putem njega će 98 učenika dobiti pomoćnike, a zatraženo financiranje je preko 4 milijuna kuna te vjerujemo da će se projekt uspješno nastaviti – najavio je te istaknuo kako je Županija u školskoj godini 2020./2021. dodatno financirala rad 29 pomoćnika u nastavi za 31 učenika.

Silvija Zagorec, zamjenica župana Varaždinske županije čestitala je na uspješnom završetku projekta te napomenula kako je u proteklih sedam godina za projekte pomoćnika u nastavi na godišnjoj razini uloženo oko 2.5 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda i županijskog proračuna.

- Činjenica je da je ta pomoć učenicima s teškoćama bila izuzetno važna i vrijedna, obzirom da nemaju mogućnost jednakog sudjelovanja u odgojno-obrazovnom procesu što dovodi do problema u socijalizaciji, nemogućnosti ostvarivanja kontakta u učionici i usvajanja obrazovnih sadržaja. Drago mi je da smo bili uključeni u ovaj projekt i dokazali da možemo uspješno provoditi projekte kojima je cilj unaprijediti sustav obrazovanja i jačati obrazovni standard u školama, na zadovoljstvo učenika, roditelja i cijele zajednice – rekla je te podsjetila kako je projekt vrijedan skoro 11 milijuna kuna, pri čemu je Županija sudjelovala s 850 tisuća kuna.

Martina Klopotan-Tuk, voditeljica projekta i zamjenica ravnatelja Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije (JURA) pojasnila je kako je riječ o četvrtom projektu takve vrste.

- Stigli smo do kraja, no kako još uvijek ovakva pomoć nije sustavno uređena, pred nama je i peti projekt takve vrste, već spreman za provedbu. Kad smo kretali u projekt bilo je 19 partnera, a kako su se identificirale nove potrebe, tako se broj škola i pomoćnika stalno povećavao i na kraju smo došli do 97 osoba. Za provedbu je tijekom ove četiri godine bilo potrebno puno strpljenja i suradnje pa zahvaljujem posebno svim suradnicima iz sjene, koji su obavljali računovodstvene i administrativne poslove i odradili velik dio posla – navela je.

Varaždinska županija još od 2014. godine aktivno sudjeluje i provodi projekte pomoći učenicima s teškoćama u razvoju putem uključivanja pomoćnika u nastavi u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač, a koji su financirani iz Europskog socijalnog fonda i sredstvima Varaždinske županije.

Anita Blažinović

Izvor: Varaždinska županija

 

Povezane vijesti