Zgrada hitnog bolničkog prijama osječkoga KBC-a trebala bi biti završena za 20 mjeseci

Izgradnja nove zgrade Objedinjenoga hitnog bolničkog prijama (OBHP), dnevne bolnice i dnevne kirurgije osječkoga KBC-a jedan je od najvećih projekata u hrvatskom zdravstvu, a trebao bi biti završen za 20 mjeseci, izvijestili su srijedu predstavnici KBC-a i Ministarstva zdravstva

Zgrada osječkog KBC-a.

 

Ravnatelj Uprave za financije Ministarstva zdravstva Gordan Žanić izjavio je nakon obilaska radova kako je projekt vrijedan 152 milijuna kuna, a osječki KBC, kao centar izvrsnosti ne samo u Slavoniji, nego i šire, tako će dobiti mogućnost za bolju i bržu i zdravstvenu zaštitu.

To je prva faza poboljšavanja zdravstvenog sustava, a slijedi izgradnja novoga osječkog KBC-a, čijom ćemo realizacijom poboljšati radne uvjete djelatnika i osigurati kvalitetniju zdravstvenu zaštitu pacijentima, poručio je Žanić.

Ravnatelj osječkoga KBC-a Željko Zubčić zahvalio je Vladi i mjerodavnim ministarstvima što su omogućili nastavak tog projekta koji se priprema od 2016. godine i koji će se u sklopu Vladina projekta ‘Slavonija, Baranja i Srijem’ sufinancirati iz europskih fondova.

Ističe kako se s projektom nove zgrade OBHP-a, površine 9,5 tisuća četvornih metara, krenulo zbog nedostatka prostora za ambulante i dnevne bolnice jer je većina polikliničkog dijela i dnevnih bolnica u podrumskim prostorijama koje nisu primjerene za jedan KBC.

- Novi KBC u Gackoj ulici u Osijeku je naša budućnost i polako radimo na tome, ali taj će proces biti dugotrajan. Za sve objekte unutar KBC-a imamo planiranu namjenu za poslije i ništa ovdje neće ostati bez namjene, što će sve biti obrazloženo u studiji o izgradnji novoga KBC-a - objasnio je Zubčić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako je to još jedan od projekata koji se radi u suradnji s Vladom, a koji će podići kvalitetu zdravstvene usluge pacijentima.

Iako se često postavlja pitanje zašto se gradi nova zgrada OBHP-a ako će se graditi novi KBC, Anušić je objasnio kako je to projekt koji je počeo prije planova o izgradnji novoga KBC-a i za koji je osiguran novac iz europskih fondova.

- Usporedno pripremamo izgradnju novoga KBC-a, koji će imati sve potrebne sadržaje, ali ne stajemo s obnovom i modernizacijom postojećeg KBC-a, koji će biti na raspolaganju građanima još sigurno pet ili šest godina - poručio je Anušić.

Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin najavio je kako će Gradska uprava poduprijeti izgradnju novoga KBC-a već u fazi izrade studije i projektne dokumentacije te pri rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na lokaciji budućega KBC-a.

 

Hina

 

Povezane vijesti