TRAJE EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI Doznajte koje aktivnosti osobe s invaliditetom očekuju u Zagrebu

Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti, a koji ove godine obilježava 20. obljetnicu je 'Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost', dok je glavni slogan 'Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!'

Vizual događaja.

 

Grad Zagreb i ove godine organizira niz aktivnosti kojima će se uključiti u Europski tjedan mobilnosti, vodeću kampanju Europske komisije za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti koja ove godine slavi svoju 20. godišnjicu! Promovira promjene u ponašanju u korist aktivne mobilnosti, javnog prijevoza i drugih čistih, inteligentnih prometnih rješenja.

Grad Zagreb je i ove godine priredio bogat program događanja koji možete vidjeti ovdje, sve se zbiva od 16. do 22 rujna.

Ovogodišnja tema ETM-a je 'Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost', a glavni slogan 'Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!'.

Odabir ovogodišnje teme odaje počast teškoćama koje su Europa i svijet osjetili tijekom pandemije covid-19, slavi otpornost gradova i njihova postignuća, nastojeći zadržati ovaj zamah. Također se odražava na mogućnosti za promjene koje proizlaze iz ove neviđene zdravstvene krize u Europi.

ETM pruža idealnu priliku za prezentaciju održive mobilnosti građanima i objašnjenje izazova s kojima se gradovi suočavaju. Sudjelovanje u kampanji gradovima pruža priliku približiti građanima prednosti izbora ekološki prihvatljivijeg prijevoza kojim bi se ostvario napredak u smjeru što kvalitetnije mobilnosti u Europi.

Grad Zagreb je od 2001. uključen u obilježavanje Dana bez automobila, a dvadesetu godinu za redom organizira sedmodnevni program aktivnosti, zadovoljavajući kao 'zlatni sudionik' sva tri kriterija. S ponosom ističemo da je 2008. i 2011. uvršten među finaliste, dok je 2012. godine osvojio prvo mjesto i prestižnu nagradu Mobility Award 2012.

Koordinatorica programa programa na Trešnjevci Sjever izvijestila nas je kako je poseban naglasak stavljen na poboljšanje preduvjeta za kvalitetnu mobilnost najranjivijih skupina u Zagrebu: djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom te osoba starije životne dobi  koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica.

Aktivnostima Europskog tjedna mobilnosti 2021. priključio se i ZET, edukacijom vozača tramvaja, autobusa i vozila za prijevoz osoba s invaliditetom o specifičnostima prijevoza osoba s invaliditetom (ulazak u vozilo, korištenje pristupne rampe, glasovne najave, komunikacija). Edukaciju za vozače provode predstavnici Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH, u suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih grada Zagreba, Udrugom slijepih Zagreb, Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) i Savezom udruga za autizam Hrvatske.

Koordinator programskih aktivnosti ETM-a je Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a u njegovu obilježavanju sudjeluju i ostali gradski uredi i službe.

 

In Portal

 

Povezane vijesti