SABOR Renata Sabljar-Dračevac sudjelovala na okruglom stolu posvećenom ženama oboljelim od raka

Treba što hitnije djelovati u području dostupnosti onkološke skrbi i provođenju 'Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030.', što je do sada zbog pandemije covida-19 gurnuto u drugi plan, kazala je Sabljar-Dračevac

Zajednička fotografija s okruglog stola.

 

Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku i predsjednica skupine 'Zastupnici u borbi protiv raka' u Hrvatskome saboru Renata Sabljar-Dračevac sudjelovala je na okruglom stolu u organizaciji udruge Nismo same u prostorima Tribine Grada Zagreba. Okrugli stol održan je kao nastavak manifestacije hodanja prethodnog dana, a u sklopu Europskog tjedna mobilnosti, koji se održava od 16. do 22. rujna 2021. pod sloganom 'Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!'.

Tema okruglog stola je projekt besplatnog taksi-prijevoza na kemoterapiju 'Nisi sama - ideš s nama!' koju udruga kontinuirano provodi od ožujka 2018. s ciljem da ta usluga postane dio zdravstvenog osiguranja kako je to slučaj i u brojnim europskim zemljama. Udruga žena oboljelih od raka Nismo same do sada je kroz ovaj projekt bila podrška za 435 žena kojima je, zahvaljujući donacijama fizičkih i pravnih osoba, osigurano više od 15.000 vožnji koje mnogima znače život. Na okruglom stolu sudjelovali su uz predstavnike gradskih ureda - Gradskog ureda za zdravstvo i Gradskog ureda za socijalnu  zaštitu i osobe s invaliditetom i taxi - prijevoznici te predstavnici udruga.

Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku u svojoj raspravi istaknula je potrebu što hitnijeg djelovanja na području onkologije i zaštite osoba oboljelih od raka.

- Treba što hitnije djelovati u području dostupnosti onkološke skrbi i provođenju 'Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030.', što je do sada zbog pandemije covida-19 gurnuto u drugi plan - kazala je Sabljar-Dračevac.

Svi sudionici rasprave složili su se da se samo zajedničkim djelovanjem, omogućavanjem preventivnih i screening pregleda te kvalitetnom dijagnostikom može doći do krajnjeg cilja u borbi protiv raka i poboljšati kvalitetu i zdravlje oboljelih.

 

Izvor: Hrvatski sabor

Fotografija: Hina/Edvard Šušak

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti