OKRUGLI STOL Digitalna pristupačnost za uključivo društvo

Okrugli stol ‘Digitalna pristupačnost od zakona do prakse’ o primjeni Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora održan je virtualno u srijedu u Zagrebu

Dijete na tabletu, ilustracija.

 

Tijela javnog sektora dužna su prilagoditi svoje digitalne sadržaje, kako bi se stvorilo uključivo društvo, koje svima daje jednake mogućnosti za primanje, slanje i korištenje informacija u digitalnom okruženju, istaknuto je u srijedu na okruglom stolu.

Ondje su predstavljeni rezultati rada udruga, tijela javnog sektora i tijela zaduženih za provedbu i praćenje Zakona u području digitalne pristupačnosti i osigurana platforma za razmjenu iskustava, mišljenja i prijedloga za veću uključivost hrvatskog društva.

Program okruglog stola, putem videokonferencijskog sustava Državne škole za javnu upravu, pratilo je 220 sudionika. Okrugli stol je moderirala Svjetlana Marijon iz udruge Zamisli, članica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO).

Pozdravne govore održali su državni tajnik Bernard Gršić iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan i ravnatelj Državne škole za javnu upravu Rudolf Vujević.

Državni tajnik Bernard Gršić naglasio je važnost zajedničkog djelovanja pri razvoju digitalne infrastrukture i javnih digitalnih usluga te popularizaciji razvoja digitalnog društva u svim područjima života i djelovanja hrvatskih građana, gospodarstva i javnog sektora.

Skrenuo je pažnju i na početak primjene Zakona na mobilne aplikacije - od 23. rujna 2021. tijela javnog sektora dužna su uskladiti, s odredbama ovoga Zakona, svoja programska rješenja za pokretne uređaje odnosno mobilne aplikacije. Pozvao je sva tijela, obveznike provedbe Zakona, da svoje mrežne stranice, a od danas i mobilne aplikacije, učine što pristupačnijima svim građanima.

Povjerenik za informiranje pojasnio je kako se osiguranjem standarda pristupačnosti povećava transparentnost rada tijela javne vlasti, a osobama s invaliditetom omogućuje se lakši pristup informacijama, te time omogućuje njihovu kvalitetniju interakciju s tijelima javnog sektora.

Osim jačanja inkluzivnosti, povećana pristupačnost sadržaja doprinosi učinkovitosti ostvarenja prava na informaciju, ali i drugih prava koja se ostvaruju korištenjem informatičkih tehnologija.

Ravnatelj Državne škole za javnu upravu poželio je svim prisutnima dobrodošlicu i naglasio kako je potrebno senzibilizirati sve građane i institucije o važnosti teme digitalne pristupačnosti za sve osobe s invaliditetom.

Panelisti na okruglom stolu bile su institucije zadužene za provedbu navedenog Zakona, obveznici primjene Zakona, predstavnici udruga osoba s invaliditetom, predstavnik znanstvene zajednice i jedan predstavnik privatnog sektora.

Panelisti su u svojim izlaganjima iznijeli što je do sada napravljeno u njihovim institucijama, prikazali kako teče primjena Zakona i prilagodba mrežnih stranica i mobilnih aplikacija, govorili su o izazovima s kojima se susreću, važnosti uspostave međusobne suradnje, a prikazani su i primjeri teškoća s kojima se susreću osobe s invaliditetom prilikom korištenja digitalnih sadržaja.

Okrugli stol organizirao je Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, u suradnji s Povjerenikom za informiranje, krovnim nacionalnim organizacijama osoba s invaliditetom i Državnom školom za javnu upravu.

Okrugli stol organiziran je u okviru Konferencije o budućnosti Europe, a što je omogućilo da hrvatski građani podijele ideje o digitalnoj pristupačnosti i pridonesu oblikovanju i europske zajedničke budućnosti, stoji u priopćenju.

Također, svi sudionici su pozvani da se uključe u javno savjetovanje koje je pokrenula Europska komisija s ciljem procjene Direktive o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora.

 

Hina

 

Povezane vijesti