VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA Pomoćnici u nastavi potpisali ugovore i s učenicima s teškoćama u razvoju sjeli su u školske klupe

Ove školske godine u projekt uključeno je 19 škola partnera, od kojih 15 osnovnih i četiri srednje škole kojima je Županija osnivač te Katolička osnovna škola

Pomoćnici u nastavi

 

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije prošli petak je 44 pomoćnika u nastavi, u sklopu projekta 'In-In - integracija i inkluzija' potpisalo ugovore i danas će sa svojim učenicima sjesti u školske klupe. Projekt, čiji je nositelj Virovitičko-podravska županija, vrijedan je 2.265.090 kuna i financira se sredstvima Europskog socijalnog fonda, dok pet posto izdvaja Virovitičko-podravska županija.

Ove školske godine u projekt uključeno je 19 škola partnera, od kojih 15 osnovnih i četiri srednje škole kojima je Županija osnivač te Katolička osnovna škola.

- Ovo je sedma školska godina kako potpisujemo ugovore s pomoćnicima u nastavi, a moram reći da smo dobili odobrenje za još šest pomoćnika koje ćemo zaposliti tijekom školske godine kada učenici, koji su još uvijek u obradi, dobiju rješenje za pomoćnika u nastavi - rekla je županijska pročelnica za obrazovanje i demografiju Martina Bunić.

Osim pomoćnika uključenih u projekt 'In-In - integracija i inkluzija', deset pomoćnika osigurala je Udruga osoba s invaliditetom Slatina u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom.

- Oni će u okviru svojeg projekta financirati osiguravanje deset pomoćnika u nastavi, a oni su već zaposleni u školama jer je udruga ranije zaprimila Odluku o financiranju. Nažalost, mi smo Odluku zaprimili tek kada je već počela školska godina i zato je ovoliko trebalo da pomoćnici krenu na nastavu sa svojom djecom. Nadamo se da će to sljedećih godina biti ranije riješeno - rekao je župan Igor Andrović te dodao kako će ove godine ukupno 55 učenika imati pomoćnike, jer dvoje učenika ima zajedničkog pomoćnika.

- Kada se tome pridoda još šestero pomoćnika tijekom školske godine, za koje smo dobili odobrenje, a čekamo i rješenje, bit će to ukupno 60 pomoćnika zaposlenih preko projekta Virovitičko-podravske županije i projekta Udruge osoba s invaliditetom Slatina - naglasio je župan Andrović.

Osim novih pomoćnika, ugovore je danas potpisao i niz pomoćnika u nastavi koji svoje korisnike prate tijekom više godina. Jedna od njih je Kristina Pavlek iz Virovitice koja kao pomoćnica u nastavi radi u OŠ Ivana Gorana Kovačića u Gornjem Bazju.

- Već sam treću godinu zaredom pomoćnik u nastavi jednoj prekrasnoj djevojčici i osim što joj pomažem u edukaciji, stekle smo veliko prijateljstvo. Brzo smo se navikle jedna na drugu i stvorile prijateljski odnos te smo kroz igru krenule s edukacijom. Potrebno je puno ljubavi, empatije, zagrljaja i pohvala kako bi dijete osjetilo svoju vrijednost i dobilo želju za nastavkom učenja. Presretna sam što je vidljiv uspjeh kod nje, kako u nastavnom smislu, tako i u emotivnom i zbilja se radujem što sam dio ovako jednog velikog projekta kroz koji mogu pomoći - rekla je Kristina Pavlek.

Jeleni Kolaković iz Suhopolja ovo će također biti treća školska godina u ulozi pomoćnika u nastavi u OŠ August Cesarec iz Špišić Bukovice.

- Moj učenik kojemu sam bila pomoćnica u nastavi posljednje dvije godine je završio osmi razred pa ove godine krećem iznova s novim učenikom kojega ću upoznati u ponedjeljak. Ovo je posao u kojemu sam pronašla sebe, radim ga s istinskim zadovoljstvom - rekla je Jelena Kolaković.

Potpisivanju ugovora nazočili su i ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač, kao i Jasna Per-Kožnjak iz Poslovnog učilišta 'Eduka Plus' u kojemu su pomoćnici prošli edukaciju te ravnatelji škola uključenih u projekt.

 

Izvor: Virovitičko-podravska županija

Fotografija: Kristijan Toplak

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti