ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Podjelom jubilarnih zahvalnica obilježen Nacionalni dan darivatelja krvi

Možda ni sami niste svjesni koliko dobroga činite društvu. Veliko vam hvala na tome! Ako svaka prikupljena doza krvi spašava tri ljudska života, onda ste vi lani spasili 35.000 života, rekao je zamjenik župana, pohvalivši i rad Društva Crvenoga križa

Darivatelji krvi sa zahvalnicama, zajednička fotografija.

 

Podjelom jubilarnih zahvalnica, darivatelji krvi Zagrebačke županije obilježili su u ponedjeljak u Ivanić-Gradu svoj dan - 25. listopada. Kao nacionalni dan darivatelja, ovaj se datum obilježava u spomen na prvu organiziranu akciju darivanja krvi u Hrvatskoj - 1953. u Željezari Sisak.

- Zahvala na vašoj humanosti i svemu što činite kako biste podigli svijest o kontinuiranom darivanju krvi kao građanskoj dužnosti. Dajući krv, vi zapravo ugrađujete dio svoga života u život nepoznate osobe - poručio je Ivica Cvetković, predsjednik Društva Crvenoga križa Zagrebačke županije, rekavši da se krv daruje iz osobnih pobuda, ne očekujući pritom nikakvu naknadu i materijalnu korist. Od početka ove godine, u akcijama darivanja na prostoru županije, prikupljeno je 9677 doza krvi.

- Plan za ovu godinu je 10.400 doza i sigurno je da ćemo ga premašiti - rekao je Cvetković. Lani je prikupljeno preko 11.000 doza, što je Zagrebačku županiju svrstalo na četvrto mjesto u Hrvatskoj.

- Vaša županija ima dugogodišnju tradiciju vrlo uspješnih akcija darivanja krvi i razvijanja svijesti koliko je darivanje bitno. U Hrvatskoj ne moramo razmišljati hoćemo li, ako odemo u bolnicu, dobiti potrebnu dozu krvi - rekla je Kata Lerotić, pomoćnica izvršnog predsjednika Hrvatskoga Crvenog križa.

Darivatelje je pozdravio i zamjenik gradonačelnika Ivanić-Grada Tomislav Cuvaj, a u ime Zagrebačke županije prisutni su bili zamjenik župana Damir Tomljenović i predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.

- Možda ni sami niste svjesni koliko dobroga činite društvu. Veliko vam hvala na tome! Ako svaka prikupljena doza krvi spašava tri ljudska života, onda ste vi lani spasili 35.000 života - rekao je zamjenik župana, pohvalivši i rad Društva Crvenoga križa.

Društvo Crvenoga križa Zagrebačke županije ove godine ima 193 jubilarca. Zahvalnice su uručene za 35, 50, 75, 100 i više od 100 puta darovanu krv. Uručene su i obiteljske i tzv. završne zahvalnice. Zahvalnicu za 175 puta darovanu krv primio je Zdravko Dumbović iz Samobora, a za 150 darivanja Danijel Sinković iz Vrbovca.

 

Izvor: Zagrebačka županija