GRADONAČELNIK TOMAŠEVIĆ Udžbenici u Zagrebu i dalje besplatni, cijene vrtića neće rasti

Tomašević nije zabrinut zbog eventualnih tužbi roditelja odgojitelja jer nije riječ o stečenim pravima koja bi se temeljila na zakonu, već o pomoći koja se temelji na odluci bivšeg gradonačelnika

Tomislav Tomašević

 

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u utorak kompenzacijske mjere za obitelji kojima se ukida status roditelja odgojitelja, zagrebački učenici i dalje će imati besplatne udžbenike, a cijene vrtića neće rasti.

- Ako će biti riječ o socijalno ugroženim obiteljima, tada nastupaju socijalne mjere Grada Zagreba, ali i države, koje se do sada nisu primjenjivale zbog mjere roditelj odgojitelj - rekao je Tomašević na konferenciji za novinare odgovarajući na kritike zbog ukidanja mjere koja je do sada stajala Zagreb 1,6 milijardi kuna.

Djeca će ići u dječje vrtiće, majke će se sada moći zaposliti, a kako će točno izgledati kompenzacijske mjere Tomašević će detaljno objasniti idućeg utorka, kada će predstaviti gradski proračun za iduću godinu.

Gradit će se novi vrtići, a sve će, kaže, biti predstavljeno u trogodišnjem planu investicija u dječje vrtiće, u kojima bi se ubuduće trebao poštivati državni pedagoški standard.

- Nije se razmišljalo o povećanju cijena vrtića - istaknuo je.

Vezano uz kritike iz oporbe zbog ukidanja pomoći za treće dijete od 54.000 kuna, rekao je da u pomoći za novorođenčad nema nikakvih ušteda jer je isti iznos predviđen i sljedeće godine, oko 80 milijuna kuna. No, umjesto za treće povećava se naknada za prvo dijete.

Što se tiče kritika iz HDZ-a podsjetio je da zagrebački HDZ 2019. godine nije podržao strategiju demografskog razvoja Zagreba upravo zbog mjere roditelj odgojitelj, da bi danas napravili kopernikanski obrat i rekli da je to 'super mjera'.

Ustvrdio je da se iznos koji se mjesečno izdvajao za roditelje odgojitelje približio iznosu za plaće više od 6000 radnika u dječjim vrtićima. Ističe kako ni tu nije riječ o uštedama jer će se taj novac koristiti za proširenje vrtićkih kapaciteta.

Demografska politika u Hrvatskoj ne može funkcionirati na lokalnoj razini jer dolazi do depopulacija drugih krajeva, obitelji iz provincije dolaze u gradove koji imaju demografske mjere poput Zagreba, kaže Tomašević.

Nije zabrinut zbog eventualnih tužbi roditelja odgojitelja jer nije riječ o stečenim pravima koja bi se temeljila na zakonu, već o pomoći koja se temelji na odluci bivšeg gradonačelnika.

- Ne postoje ugovori s roditeljima odgojiteljima, ne vidim kako bi se to pravno tužbom moglo nadoknaditi - rekao je Tomašević.

Što se tiče besplatnih udžbenika za zagrebačke školarce, ništa se neće mijenjati ni iduće školske godine. Udžbenici za srednjoškolce ostaju besplatni, kao i radni materijali za osnovnoškolce.

Tomašević kaže da je bivša gradska vlast u proračunu trostruko umanjila iznos za kupovinu udžbenika, a sada je taj iznos trostruko podignut i namaknut na temelju predviđenih ušteda.

- Sljedeća godina bit će godina stabilizacije zbog velikog iznosa koji moramo platiti za servisiranje duga, ali unatoč tome bit će i razvojnih projekata, kako bismo 2023. i 2024. imali mjesta za razvoj i investicije - rekao je Tomašević o gradskom proračunu za iduću godinu.

Tomašević je konferenciju za novinare održao ispred Doma zdravlja Centar, jednom od osam novootvorenih punktova za cijepljenje u Zagrebu.

- Povećali smo kapacitete za masovno cijepljenje i s time danas krećemo. Cijepit će se u kvartovima u domovima zdravlja na osam novootvorenih lokacija, od 14 do 20 sati, uključujući vikende - istaknuo je gradonačelnik.

Što se tiče obaveznih covid potvrda u gradskoj upravi od 15. studenoga, Tomašević kaže da će se jednako postupiti kao i na državnoj razini, a detaljne upute još očekuju.

- Oni koji nemaju covid potvrde, prema sadašnjim informacijama, morat će se testirati. Pitanje je tko će snositi troškove, to je ogroman broj ljudi. U komunikaciji smo s državnim institucijama da se to do kraja razjasni kako bi se krenulo u primjenu idućeg tjedna - kaže Tomašević.

 

Hina

 

Povezane vijesti