HRVATSKI SABOR I MUP Obilježavanje Međunarodnog dana tolerancije

U središtu obilježavanja, u skladu s Deklaracijom o načelima tolerancije koja definira toleranciju ne samo kao moralnu dužnost, već i pravnu i političku obvezu za pojedinca, društvene skupine i države, je jačanje tolerancije kroz međusobno razumijevanje među kulturama, narodima i ljudima

Tolerancija, ilustracija.

 

Od 1996. godine 16. studenog se obilježava Međunarodni dan tolerancije. Taj dan je Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila danom tolerancije i pozvala svoje države članice da ga obilježavaju kako bi podigli svijest građana o važnosti poštivanja i uvažavanja različitosti. Na taj dan su države članice UNESCO-a 1995. godine usvojile Deklaraciju o načelima tolerancije kojom se ovaj dan proglašava Međunarodnim danom tolerancije.

U središtu obilježavanja, u skladu s Deklaracijom koja definira toleranciju ne samo kao moralnu dužnost, već i pravnu i političku obvezu za pojedinca, društvene skupine i države, je jačanje tolerancije kroz međusobno razumijevanje među kulturama, narodima i ljudima. Tolerancija predstavlja vrijednost koja se odnosi na razumijevanje i uvažavanje različitosti društva u kojem živimo i jedan je od preduvjeta za ostvarivanje ljudskih prava i suzbijanje diskriminacije. Prema definiciji UNESCO-a, tolerancija je poštivanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti. Nedostatak tolerancije stvara predrasude i dovodi do diskriminacije grupa ljudi ili pojedinaca.

Kao glavni način borbe protiv netolerancije, Ujedinjeni narodi ističu zakonodavni okvir, edukaciju, pristup informacijama, osviještenost pojedinaca o povezanosti između njihovog ponašanja i pojava diskriminacije, kao i djelovanje na lokalnoj razini. Diskriminacija i marginalizacija, uz nepravičnost i nasilje, najčešći su oblici netolerancije. Obrazovanje mladih od najranije dobi ključno je za razvoj tolerancije čime se učinkovito može suzbiti pojava nasilja, diskriminacije ili marginalizacije i doprinijeti uklanjanju strahova od nepoznatog i pomoći mladima u prihvaćanju i uvažavanje različitosti.

Iz godine u godinu se organizacijom različitih manifestacijama potiče tolerancija i nenasilje u cijelome svijetu što je posebno važno u današnje vrijeme porasta konflikata koji utječu na temeljna ljudska prava. Globalnim akcijama postiže se senzibilizacija javnosti za teme međunarodne tolerancije, nenasilja, poštivanje različitosti, izbjegavanje sukoba i očuvanja mira što je od velike važnosti za zaštitu tih vrijednosti.

Nagrada UNESCO-a Madanjeet Sinhg za širenje ideja tolerancije i nenasilja dodjeljuje se svake dvije godine na Međunarodni dan tolerancije. Nagradu je utemeljio UNESCO 1995. godine u okviru obilježavanja Godine tolerancije Ujedinjenih naroda i 125 godišnjice rođenja Mahatme Gandhija, a dodjeljuje se značajnim znanstvenim, umjetničkim, kulturnim i komunikacijskim projektima čiji je cilj osiguravanje ozračja tolerancije, promicanja različitosti, svjetskoga mira, borbe protiv predrasuda i zaštite temeljnih sloboda ljudskih prava. Nagrada nosi naziv indijskog dobrotvora, umjetnika, pisca, diplomata i Ambasadora dobre volje UNESCO-a Madanjeeta Singha koji je cijeli život posvetio izgradnji međunarodne tolerancije, mira i nenasilja.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je na svojoj službenoj stranici da se u svijetu 16. studenog obilježava kao Međunarodni dan tolerancije, a utemeljili su ga Ujedinjeni narodi. Time su željeli dati snažniji doprinos njegovanju razumijevanju između kultura i pojedinaca, a što je ključno za suzbijanje diskriminacije u UNESCO-voj Deklaraciji o načelima tolerancije i istaknuto je kako tolerancija nije 'podnošenje' ili pasivno prihvaćanje drukčijeg, već prepoznavanje univerzalnosti ljudskih prava i temeljnih sloboda svih ljudi.

Preporučuju da se pogleda video na YouTubeu pod nazivom 'Međunarodni dan tolerancije 2021: stereotipi i predrasude'.

- Naglašava se kako nam je tolerancija moralna, ali i zakonska obveza. Tolerancija je dio međunarodnih instrumenata ljudskih prava, usvojenih tijekom proteklih pedeset godina, s naglaskom potreba da sve države trebaju osigurati jednakost postupanja. Nepravde, nasilje, diskriminiranje i govor mržnje posljedice su netolerantnog ponašanja, a mogu se spriječiti edukacijom, preventivnih programa, senzibilizacijom i dobrom komunikacijom. S ciljem izgradnje kulture dijaloga, tolerancije i nenasilja Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s partnerima provodi preventivni program 'Zajedno' protiv govora mržnje, a kojeg je kao primjer dobre prakse prepoznala i Europska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI).

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije pozivamo vas na akciju da primjerima vlastitog tolerantnog ponašanja naše okružje učinimo boljim i time zdravijim i sigurnijim mjestom za život - objavio je MUP.

U nastavku predstavljaju svoj odabir paketa preventivno-edukativnih mjera:

- Upoznajte se sa najnovijim ECRI zaključcima o implantaciji preporuka za RH;

- Djeci i mladima i njihovim roditeljima predlažu da se upoznaju s edukativnim interaktivnim sadržajem CARNET-a te pogledaju video i riješe test kako bi doznali jesu li osobno izloženi nekim stereotipima i predrasudama.

I za kraj, u duhu ovog Međunarodnog dana promicanja tolerancije, iz MUP-a predlažu da pogledate video kolaž pod nazivom 'Oboji svijet bojama tolerancije' s infografikama Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita.

 

Izvor: Hrvatski sabor/MUP

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti