RIJEKA Povodom petnaestog rođendana Udruge 'Vida' - stalna je samo promjena

Udruga Vida iz Rijeke u ovogodišnjem Mjesecu borbe protiv ovisnosti slavi petnaest godina djelovanja u polju prevencije i suzbijanja ovisnosti te poticanja kulture mentalnog zdravlja u lokalnoj zajednici i šire

Vizual povodom rođendana.

 

- Kroz ovo razdoblje razvijali smo naše programe prema potrebama onih koji su tražili našu pomoć u oporavku, bilo da se radi o odabiru liječenja i rehabilitacije ili u povratku na posao,  traženju svog mjesta u zajednici, kao i prema potrebama zajednice u prevenciji ovisnosti i zaštiti mentalnog zdravlja. Uključivali smo u naše programe sve one koji tu zajednicu čine i voljni su učiti što je to inkluzija i kako nas ona može učiniti boljima. Na svoj rođendan, želimo ukazati na promjene u populaciji ovisnika i ovisnica te trendova u konzumaciji sredstava ovisnosti kojima svjedočimo na terenu te najaviti novi smjer razvoja udruge i njenih usluga - stoji u priopćenju Udruge Vida.

- Od heroinske epidemije u 80-ima, preko 90-ih i njene clubbing supkulture, a kod nas i Domovinskog rata sa svojim izazovima i trendovima u konzumaciji psihoaktivnih sredstava, do novog doba i 'droga postignuća' - koje odgovaraju konzumeristički orijentiranom društvu u kojem živimo - neminovno je da se trendovi, kao i sama populacija konzumenata neprestano mijenjaju. Kroz rad udruge također svjedočimo promjenama na terenu na koje nastojimo odgovoriti novim, inovativnim uslugama usmjerenim oporavku pojedinca, ali i zajednice. Prvi trend na koji želimo ukazati je slika novog konzumenta ili konzumentice sredstava ovisnosti, koji je uspješan, hiperproduktivan, a konzumira zbog stresa uzrokovanog sve brojnijim zahtjevima društva u kojem živimo. Ovaj konzument, ma u kakvom problemu bio, ne voli epitet 'ovisnik', ne želi da ga se uspoređuje s heroinskim ovisnikom proteklog perioda, vidi sebe kao uspješnu individuu koja drži svoj život pod kontrolom - poručuju.

- Drugi trend kojem svjedočimo je porast psihijatrijskog komorbiditeta, odnosno sve više dualnih dijagnoza u populaciji ovisnika. Mnogo ljudi konzumira sredstva ovisnosti pokušavajući riješiti neku intrapsihičku tenziju, što je svakako dio populacije koji zahtjeva posebno dizajnirane usluge. Rizik za scenarij u kojem 'konzumiramo da bi se osjećali bolje', kao što smo već naglasili prošle godine u medijskom priopćenju, veći je u vrijeme društvenih nestabilnosti, kao što je trenutna pandemija COVID-19 - napominje se u priopćenju.

Naposljetku, kažu iz udruge, sve je veći broj mladih koji se teško prilagođavaju zahtjevima suvremenog društva, razvojnim zadatcima, tržištu rada, te odabiru povlačenja u sigurnost roditeljskog doma, radnu i socijalnu neaktivnost uz brojne znakove egzistencijalne nelagode i patnje, među kojima su i konzumacija psihoaktivnih tvari, kockanje, video igre, te druge ponašajne ovisnosti.

- Udruga odgovara na ove izazove kontinuiranom psihosocijalnom podrškom u prostoru udruge svima koji su u potrebi te razvojem novih inovativnih pristupa usmjerenih na oporavak. U novije vrijeme više smo nego prije posvećene razvoju socijalnih usluga u mjestima smanjenih mogućnosti (ruralni dio Gorskog kotara), razvoju volonterstva (podržanog i onog usmjerenog mladim profesionalcima) te zagovaračkom radu u polju otvaranja tržišta rada osobama sa psihosocijalnim teškoćama - zaključuju.

 

Izvor: Udruga Vida

 

Povezane vijesti