GRADONAČELNIK TOMAŠEVIĆ U idućoj godini planiramo povlačenje 1,35 milijardi kuna iz EU fondova

Za subotnji prosvjed protiv covid potvrda i mjera Tomašević je rekao da svatko ima pravo na prosvjed, ali nije dobro nasilje koje se pojavilo prema novinarima, te se nada da se radi o izoliranom incidentu

Tomislav Tomašević

 

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da Zagreb u idućoj godini iz EU fondova planira povući 1,35 milijardi kuna prihoda, što je 40 posto više u odnosu na 2021. te je izvijestio da je zbog novih punktova udvostručen broj cijepljenih Zagrepčana.

- Naša je politika da što više novca povučemo iz fondova i rasteretimo gradski proračun - rekao je Tomašević na redovnoj konferenciji za novinare dodavši kako će zahvaljujući tom novcu biti vidljive goleme promjene već sljedeće godine.

Najavio je i da će iz EU fondova biti sufinancirani projekti Hrvatskog prirodoslovnog i Etnografskog muzeja.

Tomašević je kazao kako je zahvaljujući otvaranju osam novih cjepnih punktova u manje od dva tjedna udvostručen broj cijepljenih građana, pogotovo prvom dozom.

U manje od 14 dana cijepilo se gotovo 40 tisuća građana, u prosjeku 3058 osoba dnevno se cijepilo na punktovima koje organizira Grad Zagreb, istaknuo je Tomašević. Uspjeli smo udvostručiti broj cijepljenih dnevno, rekao je.

Na tim punktovima cijepilo se 20.212 građana, njih 13.641 s prvom dozom, dok je na Velesajmu cijepljeno 19.538 građana, među kojima njih 11.356 prvom dozom.

Rekao je i da je cijena testiranja za sve građane u gradskim zdravstvenim ustanovama 50 kuna.

Zaposlenici Gradske uprave testirani su na 12 punktova. Od testiranih u tri navrata, bilo ih je ukupno 13 pozitivnih na antigenskim testovima.

Rekao je i da dio zaposlenika odbija testiranje te zbog toga gledaju kakve će biti upute Nacionalnog stožera i države. Tomašević kaže i da je trošak Grada za mjesec dana nekoliko milijuna kuna.

Za subotnji prosvjed protiv covid potvrda i mjera Tomašević je rekao da svatko ima pravo na prosvjed, ali nije dobro nasilje koje se pojavilo prema novinarima, te se nada da se radi o izoliranom incidentu.

- Sve su ga institucije u ovoj državi osudile, pa tako i mi - istaknuo je Tomašević.

Kazao je i da im u sadašnjoj situaciji nije jednostavno raditi Advent. Adventskih kućica je tri puta manje i raspoređene su šire u javnom prostoru te se, kaže Tomašević, neće tražiti covid potvrde. Vezano za koncerte, donosit će se odluke u skladu s aktualnom epidemiološkom situacijom, a nada se da će se situacija mijenjati na bolje.

Gradonačelnik Tomašević je najavio sastanak s predstavnicima roditelja-odgojitelja, a što su oni već u više navrata zatražili nezadovoljni što ih umjesto njega na sastanak prima njegova zamjenica Danijela Dolenec, a vezano za prijedlog da im se naknada smanji gotovo pet puta, na iznos od 1000 kuna mjesečno.

Tomašević je tužbu protiv platforme Možemo! zbog toga što su imali preveliki broj žena na listi za gradsko vijeće Osijeka nazvao bizarnom. Smatra da to nije u duhu smisla zakona kojemu je poanta da se poveća broj žena u predstavničkim tijelima vlasti gdje su žene jako podzastupljene.

Istaknuo je da je u gradskom proračunu za ovu godinu bilo predviđeno 80 milijuna kuna za obnovu privatnih zgrada, ali na žalost nije potrošeno gotovo ništa jer tih odluka nije bilo, i s time su nezadovoljni. Najavio je da su za sljedeću godinu za tu namjenu predvidjeli 160 milijuna kuna jer očekuje da ta obnova konačno krene. Rekao je i da je pri kraju i natječaj za smještaj u gradske stanove građane čiji su domovi stradali u potresu, a koji borave u stambenim kontejnerima i u hostelu Arena.

Istaknuo je i kako su imali situaciju da su projekti obnove škola i vrtića, posebice za 13 škola i jedan učenički dom, bili 'debelo' u tijeku a da uopće nisu bili prijavljeni na Fond solidarnosti te da im je i to bio problem za likvidnost Grada. Zato sljedeće godine očekuje 520 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti kako bi se refundirao dio sredstava koje je Grad već platio, a ostatak su novi troškovi koji će nastati 2022.

Rekao je da je u gradski proračun za 2022. stavljen produžetak Branimirove ulice, ali imaju određenih problema s pravnim tumačenjem vezanim za izvlaštenje i imovinsko-pravne sporove koji se vode.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet najavio je da ovaj tjedan stupa na snagu Pravilnik o jednostavnoj javnoj nabavi, a sljedeći tjedan izmijenjeni program mjera koji će za oko 30 posto povisiti cijene radova u obnovi. Kada ta dva dokumenta budu donesena, prava, dugo očekivana konstrukcijska obnova, prije svega privatnih zgrada će krenuti, istaknuo je Korlaet.

Kaže da Grad za obnovu nastoji izvući što više EU sredstava, 73 zgrada u gradskom portfelju prijavili su na neki oblik potpore, a naročitu pažnju posvećuju dovršetku cjelovite obnove škola. Istaknuo je da je obnova 13 škola i jednog učeničkog doma u punom zamahu, a obnova Osnovne škole 'Miroslava Krleže' bit će završena do Nove godine. Rekao je da su zbog situacije s pandemijom, odlučili da mobilni timovi koji obilaze građane čiji su objekti stradali u potresu, pauziraju. Mobilni timovi su od 20. srpnja do sada kontaktirali 4435 vlasnika oštećenih objekata.

 

Hina