UDRUGA PLAVA KRILA Studeni - mjesec respiratornih bolesti

Kako je studeni mjesec podizanja svijesti o respiratornim bolestima, Zdenka Bradač, predsjednica Udruge Plava krila, poslala je priopćenje koje prenosimo u cijelosti

Juro Buljan

 

U sjeni covid pandemije ispod radara provlače se razne druge bolesti. Jedna od njih rijetka je i teška bolest plućne cirkulacije, plućna hipertenzija (PH). Studeni je mjesec podizanja svijesti o respiratornim bolestima, pa tako i plućnoj hipertenziji, i željeli smo u ovom mjesecu svratiti pozornost na to da, osim oboljelih od covida, postoje i drugi bolesnici koji se bore za svaki dah, svaki dan, svaki sat, oni s plućnom hipertenzijom kojih u Hrvatskoj ima više od 400.

Unatoč tome što je plućna hipertenzija  u medicinskoj  literaturi poznata već više od 100 godina, ipak do danas još nije pronađen lijek za  njezino potpuno izlječenje. Postoje jedino terapije koje poboljšavaju kvalitetu života i produžuju ga te samo donekle usporavaju progresiju bolesti. Kad lijekovi više ne djeluju, oboljelima preostaje jedino transplantacija pluća.

Podršku Udruzi Plava krila i realizaciju naše ideje omogućio nam je ustrajan trkač, maratonac i humanitarac Juro Buljan, član AK Maksimir, koji je u svrhu podizanja svijesti o ovoj teškoj bolesti pluća trčao ulicama grada Zagreba, bez majice, noseći samo pluća koja je na njemu vjerno oslikala make up artistica Tena Bašić.

 

Izvor: Udruga Plava krila

 

Povezane vijesti