HRVATSKA UDRUGA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU Umjetna inteligencija kao alat u odnosima s javnošću

Konferencija otvorenja projekta AI in PR održana je online, putem Facebooka Hrvatske udruge za odnose s javnošću, u ponedjeljak, 22. studenog 2021., u večernjim satima

Vizual konferencije.

 

- Iznimno sam ponosan na projekt Artificial Intelligence in Public Relations (AI in PR) jer je važno osuvremeniti opći pristup komunikaciji u Hrvatskoj. Cilj nam je informirati sveučilišne profesore i predavače o novostima iz područja umjetne inteligencije kako bi unaprijedili i proširili svoja znanja te ga prenijeli na studente komunikologije i odnosa s javnošću. U suradnji s Američkom ambasadom, osmislili smo serijal edukacija za studente, buduće PR stručnjake i političke komunikatore kojima ih unapređujemo i osposobljavamo za brojne poslove u struci. Naš glavni cilj uvijek je bio i uvijek će biti privući studente i profesore, educirati ih i kontinuirano se baviti aktualnim pitanjima te tako unaprijediti struku. Kako bismo pratili globalne komunikacijske trendove i napretke, a pritom postali etički vođeni podacima, projektom AI in PR doveli smo nešto novo u Hrvatsku. Ova suradnja sa cijenjenim stručnjacima iz svjetskih tvrtki koje razvijaju i koriste umjetnu inteligenciju omogućava njima i nama jedno uzbudljivo i poučno iskustvo - poručio je Mario Aunedi Medek, predsjednik Hrvatske udruge za odnose s javnošću povodom svečanog otvorenja projekta AI in PR.

Kako stoji u priopćenju, moderatori konferencije Andrea Čović Vidović i Mario Aunedi Medek razgovarali su s domaćim stručnjacima u područjima tehnologije i komunikacije, dekanom osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Tomislavom Matićem, Damirom Jugom, dekanom Visoke škole za komunikacijski menadžment Edward Bernays te potpredsjednicom Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI Hajdi Ćenan, koji su prokomentirali izazove, prilike i prijetnje umjetne inteligencije u eri 5G tehnologije i digitalizacije.

- Znanstvenici i stručnjaci iz komunikacijske industrije u Hrvatskoj imaju puno prostora za povećanje znanja o utjecaju tehnologija umjetne inteligencije na područje odnosa s javnošću. Potaknuti time, članovi HUOJ-a pokrenuli su, po prvi puta, interdisciplinarni projekt u Hrvatskoj koji spaja elektrotehniku i računarstvo s odnosima s javnošću, pod nazivom AI in PR. Riječ je o nizu online edukacija namijenjenih sveučilišnim profesorima i predavačima te studentima - našim budućim PR stručnjacima. Za mlade nade PR-a organiziran je serijal od pet specijaliziranih predavanja vodećih američkih stručnjaka za umjetnu inteligenciju. Predavači iz SAD-a odabrani su u suradnji s Američkim društvom za odnose s javnošću (PRSA) i Američkim udruženjem za unapređenje umjetne inteligencije. U projekt su uključeni i studenti Fakulteta elektronike i računarstva te Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu - stoji nadalje u priopćenju.

- Mojim kolegama i meni, kao članovima Američkog Veleposlanstva u Hrvatskoj, velika je čast biti dio jednog ovako inspirativnog i edukativnog projekta. Inicijativa povećanja znanja studenata i profesora o brojnim segmentima tehnologije umjetne inteligencije nešto je što zaista treba svakom društvu. Stručno usavršavanje i povezivanje različitih područja poput komunikacijskog i tehničkog, postaje sve potrebnije s obzirom na to da njihove vještine postaju sve više komplementarne u današnjem tehnološki izazovnom okruženju. Kroz projekt AI in PR osnažujemo veze između PRSA-e i njene sestrinske organizacije HUOJ-a, jačajući potencijalnu daljnju suradnju između vrhunskih američkih i hrvatskih komunikacijskih stručnjaka - istaknula je Elise Crane, veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu.

Pojašnjeno je da će se paralelno sa stručnim predavanjima za studente održavati i pet radionica o inovativnim metodama poučavanja umjetne inteligencije u komunikacijama za eminentne hrvatske stručnjake.

- Usavršavat će se profesori koji predaju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, Sveučilištu VERN', Sveučilištu u Dubrovniku, Visokoj komunikacijskoj školi Edward Bernays u Zagrebu, Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu, Sveučilištu Sjever u Varaždinu, Sveučilištu u Osijeku, Sveučilištu u Dubrovniku, Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te Sveučilištu u Zadru. Sveučilišni predavači naučit će kako pametno upotrebljavati umjetnu inteligenciju te kako promicati akademski i profesionalni integritet svojih studenata posebno u domeni akademskog pisanja te u političkom komuniciranju i javnim poslovima koji ih čekaju u budućnosti.

Istaknuta su i neka od imena hrvatskih stručnjaka koji će sudjelovati u projektu, a to su redoviti profesor Mato Brautović s Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, Danijel Labaš, redoviti profesor i pročelnik Odsjeka za komunikologiju Hrvatskih studija u Zagrebu, Marina Đukić, docentica na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Ivan Pakozdi, prodekan za razvoj i pročelnik Katedre za odnose s javnošću na Edward Bernays Visokoj školi za komunikacijski menadžment, te Violeta Vidaček-Hainš, redovita profesorica na Katedri za organizaciju Fakulteta za organizaciju i informatiku u Varaždinu.

Inače, HUOJ okuplja PR stručnjake i druge komunikacije eksperte, uključujući studente komunikologije, a sve s ciljem osposobljavanja, stručnog usavršavanja i informiranja svojih članova, kao i poboljšanja standarda PR profesije i njezina ugleda u široj javnosti.

Snimka konferencije dostupna je na Facebook profilu udruge, a više informacija o novom projektu AI in PR i općenitom radu HUOJ-a može se pronaći na Instagramu, kao i na LinkedIn profilu udruge.

 

Izvor: Hrvatska udruga za odnose s javnošću

 

Povezane vijesti