VINKOVCI Novinarski festival Media in Time o položaju žena u medijima

Žene, mediji i (ne)moć bili su tema dvodnevnog ‘Media in Time’ novinarskog festivala koji je u petak počeo u Vinkovcima, a na njemu sudjeluju novinari, medijski djelatnici i ostali stručnjaci iz Hrvatske, BiH i Sjeverne Makedonije

Novinarka, ilustracija.

 

- Položaj žena u novinarstvu i uopće u medijima je jako problematičan i to nije samo opći dojam, već i sve statistike pokazuju da su žene izloženije napadima, češće su meta online zlostavljanja, ali i fizičkog zlostavljanja - upozorila je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever, ističući da su žene, uza sve, prosječno 16 posto manje plaćene od muških kolega.

Istaknula je problem percepcije žena u novinarstvu, koje su, ‘...eto, za kulturu, modu, kuhanje, zdravlje, dakle za nekakve lakše teme’, iako su novinarke u hrvatskome medijskom prostoru ‘itekako pokazale koliko su jake u istraživačkom novinarstvu otvarajući i najosjetljivije teme’.

Sever je posebno zahvalila slavonskim organizatorima skupa koji su ga posvetili upravo položaju žene u novinarstvu i medijima.

Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Hrvoje Zovko ocijenio je da već godinama novinari u Hrvatskoj rade u nenormalnim uvjetima koji su unazad dvije godine i eskalirali, a ‘...novinari i novinarke su krivi za sve’ te se o njima podcjenjivačke izjave daju i s najviših razina vlasti.

- Tijekom 2020. godine, prema podatcima HND-a, bilo je 12 napada na novinare, i to šest na muškarce, a šest na žene, no u šest najtežih napada mete su bile žene - rekao je Zovko i dodao kako posebno zabrinjava to što ‘...državno odvjetništvo spava’.

Podsjetio je da je izmjenom Kaznenog zakona predviđena petogodišnja zatvorska kazna za najteže napade na medijske djelatnike te je pritom dodao da bi izricanje takve kazne bila dobra poruka svima.

Osvrnuo se i na seriju fizičkih i verbalnih napada na novinare prošloga vikenda na prosvjednom skupu u Zagrebu, nakon čega su HND i SNH Vladi i Ministarstvu unutarnjih poslova poslali dopis u kojem se traži uspostavljanje protokola sustavne zaštite medijskih djelatnika.

- U budućnosti ćemo imati nove prosvjede i ne želimo da se još nešto gore dogodi, pa upozoravamo na atmosferu linča u kojoj živimo i radimo - rekao je Zovko i podsjetio na slične protokole u drugim zemljama u koje su uključeni policija, tužitelji i novinari.

Na panel diskusiji o položaju žena zaposlenih u medijima, osim predsjednika HND-a i predsjednice Sindikata novinara Hrvatske, te hrvatske novinarke Šušak Živković, govorile su i novinarke freelancerice Azra Berbić i Mirnes Bakija iz Sarajeva te novinarka i predsjednica sjevernomakedonske Platforme za istraživačko novinarstvo Kristina Ozimec.

U petak je u Galeriji Gradskog kazališta Joze Ivakića u Vinkovcima otvorena izložba karikatura Petra Pismestrovića u sklopu suradnje s Fra Ma Fu festivalom reportaže i reportera.

U subotu se novinarski festival nastavio u Vukovaru u hotelu ‘Lav’ panelom o seksizmu, mobingu i seksualnom uznemiravanju, a na njemu su, uz sudionike vinkovačkog novinarskog skupa, bili i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, predsjednica Zaklade ‘Solidarna’ Sanja Sarnavka, asistent na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu Tomislav Levak i bivša novinarka i odvjetnica Višnja Mišin.

Nakon panela predstavljen je projekt ‘Žene novinarke za jače civilno društvo’ Platforme za istraživačko novinarstvo iz Skopja.

Novinarski festival Media in Time održava se drugi put, a organizira ga Udruga za medijsku kulturu, pluralizam i komunikaciju ‘Press+’ iz Vinkovaca.

 

Hina

 

Povezane vijesti