VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Jesmo li guske ili volovi ili…?!

Znate li koje je u ovom trenutku naše najsigurnije naselje? Buševec v našem Turopolju, jer istoimeno naselje nalazi se i u Rusiji na pola puta između Moskve i Petrograda…

Olupina srušene letjelice.

 

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Zagrebu se davala predstava znakovitog naziva 'Da li je moguće, drugovi, da smo svi mi volovi', za ondašnje prilike i više nego hrabar i avangardan kazališni komad. Iz dana u dan u nas je, čini mi se, sve više povoda da se ova predstava osuvremenjenog ruha ponovo stavi na kazališne daske. Ali zapravo se pitam zašto to činiti kada tu 'predstavu' u različitim izdanjima i samo s neznatnom promjenom 'glumačkih postava' kod nas uživo gledamo već danima, tjednima pa i godinama.

Negdje sam davno pročitala misao koja najbolje oslikava drugu stranu medalje naše 'zapadne zaštitničke sigurnosti': 'Daj drugome svoju savjest na leđa i odnijet će je u nepoznatom smjeru'. I tako dojurila u prošli četvrtak na večer, preko nekoliko savezničkih (?!) nam država bespilotna letjelica s istočnog bojišta i zabila se u zemlju tik do jednog od zagrebačkih studentskih domova. Do petka u jutro izostale neke posebne mjere i akcije, gradonačelnik, predsjednici i još neki prespavali noć. Drugi dan počeli se zvaničnici uz nastali krater i ostatke letjelice izmjenjivati u maniri animiranog filma 'A je to'.

Da ovaj događaj nije bio, i još uvijek jest, po mnogo čemu zabrinjavajući incident, sve ovo bi se moglo nazvati političkom kozerijom, punom za javnost zbunjujućih, dijametralno suprotnih i kontradiktornih obraćanja i izjava u više nego ozbiljnoj situaciji, i to baš sada kada je rat gotovo pred vratima. Protiv ovog podcjenjivanja zdrave pameti stanovnika Lijepe ove, koje je prešlo svaku pa i najmanju mjeru, uzbunila se i zadnja stanica, i zadnji atom svakoga od nas. Zar nas se doista doživljava i tretira kao Radićeve 'guske u magli' ili kao one 'volove' iz spomenute kazališne predstave ili nešto treće?!

P.S. I za one koji još to nisu čuli jedan 'važan, nadasve opuštajući sigurnosni podatak', na razini aktera iz 'A je to'. Znate li koje je u ovom trenutku naše najsigurnije naselje? Buševec v našem Turopolju, jer istoimeno naselje nalazi se i u Rusiji na pola puta između Moskve i Petrograda…

 

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti