VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Sreća je lijepa samo dok se čeka

U ovim vremenima ljudske patnje, stradanja i iščekivanja što donosi večer, a što novi dan, pojam sreće je relativiziran do razine iskonske biološke borbe za preživljavanje i ljudski opstanak. No usprkos tome, treba pronalaziti sreću i zadovoljstvo u malim stvarima

Sretna žena u kolicima, ilustracija.

 

'Čudno je kako je malo potrebno da budemo sretni i još čudnije kako nam često baš to malo nedostaje', riječi su našeg nobelovca Ive Andrića.

Međunarodni dan sreće slavi se diljem svijeta 20. ožujka od vremena kada je taj dan 2012. godine uspostavila Opća skupština UN-a. Proslavili ga (?!), eto, jučer, a da mnogi toga niti svjesni bili nisu.

Definirati sreću jedna je od većih psihologijskih poteškoća. Američki psiholog David Guy Myers sreću definira kao 'opći osjećaj osobe da je njezin život ispunjavajući, smislen i ugodan'. Jedno od najvećih longitudinalnih istraživanja o sreći započelo je davne 1938. godine na harvardskom sveučilištu.

Tijekom daljnjih 80 godina istraživači su pratili život jedne skupine osoba bilježeći detalje njihovog tjelesnog i emocionalnog zdravlja, posla, obitelji i odnosa s prijateljima. Eksperimentalna skupina se kroz ovo dugo razdoblje nešto prirodnom selekcijom i osula, ali rezultati ovog dugogodišnjeg istraživanja, neovisno o tome, su pokazali da se sreća prije svega krije u čovjekovim odnosima s ljudima kojima je okružen.

U ovim vremenima ljudske patnje, stradanja i iščekivanja što donosi večer, a što novi dan, pojam sreće je relativiziran do razine iskonske biološke borbe za preživljavanje i ljudski opstanak. No usprkos tome, treba pronalaziti sreću i zadovoljstvo u malim stvarima, radovati se svakom novom danu i vjerovati i u ono dobro što nam donosi. Jer kao što pjesnikinja davno reče '…sreća je lijepa samo dok se čeka, dok od sebe samo nagovještaj da…'

Ožujak, nove boje, nove nade, novi dani, nove priče, novi snovi i stare želje. I još jedno proljeće, od danas. I zato: 'Diši. Ne slutiš koliko si zapravo sretan. Tek tako. Jer te ima. Jer imaš još jedno novo proljeće', riječi i poruka nezaboravnog Miroslava Antića.

 

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti