SPLIT Zoran Đogaš predstavio projekt Regionalnog centra za autizam

Split je jak koliko su jaki njegovi najranjiviji i najosjetljiviji članovi društva. Dok ne osiguramo skrb i njegu za sve socijalno ugrožene, ne možemo govoriti o pravednom društvu. Zato snažno podržavam izgradnju Regionalnog centra za autizam i kucat ću na sva vrata dok projekt ne realiziramo, poručio je Đogaš

Zoran Đogaš

 

HDZ-ov kandidat za splitskog gradonačelnika Zoran Đogaš predstavio je u srijedu ispred Centra za autizam projekt izgradnje Regionalnog centra za autizam poručivši kako je Split jak onoliko koliko su jaki njegovi najranjiviji i najosjetljiviji članovi.

Riječ je projektu koji, kako je istaknuo, predstavlja nužan korak u uspostavljanju primjerene razine skrbi za jednu od najranjivijih skupina u društvu.

Trenutni Centar za autizam Split djeluje u neprikladnim uvjetima i nema dostatnih kapaciteta, što dodatno otežava ionako tešku situaciju u kojoj se nalaze djeca s poteškoćama unutar autističnog spektra.

- Split je jak koliko su jaki njegovi najranjiviji i najosjetljiviji članovi društva. Dok ne osiguramo skrb i njegu za sve socijalno ugrožene, ne možemo govoriti o pravednom društvu. Zato snažno podržavam izgradnju Regionalnog centra za autizam i kucat ću na sva vrata dok projekt ne realiziramo - poručio je Đogaš.

Dodao je i da se, osim izgradnje Centra, treba raditi i na jačanju programa na splitskom sveučilištu kako bi se osnažio kadar za podršku djeci s autizmom u svakodnevnom životu.

Preduvjet za izgradnju novog centra, ali i otvaranje mogućnosti da Ministarstvo graditeljstva Splitu daruje jedno od mogućih zemljišta za projekt je izmjena GUP-a i prostorno-planske dokumentacije. Na tome će, rekao je Đogaš, posebno inzistirati. Dotad će učiniti nužne privremene korake, od kojih je najvažniji dodatni prostorni kapacitet za nove korisnike koji dolaze na jesen, za što planira opremiti lokaciju bivšeg prostora Mreže osoba s invaliditetom u Teslinoj ulici, u neposrednoj blizini sadašnjeg centra.

Psihologinja i predsjednica Zajednice žena Katarina Zrinski Split Zrinka Mužinić Bikić je govorila o nedostatku stručnog kadra, slabim mehanizmima za ranu dijagnostiku, te posebno o problemu zbrinjavanja osoba s autizmom u odrasloj dobi.

Predstavnica roditelja Vesna Golemac drži da roditelji trebaju odmah po saznanju o poteškoći znati koja su im prava i mogućnosti, a ne gubiti dragocjeno vrijeme na snalaženje u sustavu.

- Iznimno je važno da je Centar otvoren za korisnike svih 365 dana u godini i to je nešto na čemu ćemo inzistirati i dalje - rekla je.

Odgovarajući na pitanja novinara, Đogaš je kazao da javnost želi senzibilizirati o problemima najpotrebitijih skupina, a najavio je da će mu prvi korak u Banovini biti tzv. snimka stanja ili razgovor s ljudima.

- Mislim da sam ja neko osvježenje i uskoro ćete saznati kako radim. Program se radi. Izići će ovaj tjedan i uskoro ćete biti upoznati s njim - najavio je Đogaš.

 

Hina

 

Povezane vijesti