PREMIJER PLENKOVIĆ Ovo desetljeće donosi dosad nezapamćeni razvojni iskorak

Kroz HZZO smo poslodavcima osigurali visok iznos za plaće radnika. Osigurali smo da svi premoste tešku koronakrizu, koja se posebno odrazila na turistički promet u županiji i na prihode. To smo nadoknadili beskamatnim zajmovima i drugim sredstvima te omogućili gradovima i općinama da financijski ostanu na nogama, istaknuo je Plenković

Premijer Plenković

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenović na svečanoj je sjednici dubrovačko-neretvanske Županijske skupštine u povodu blagdana Sv. Leopolda Bogdana Mandića i Dana županije ocijenio da će ovo desetljeće Hrvatskoj donijeti dosad nezapamćeni razvojni iskorak.

Premijer Plenković je na sjednici u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića istaknuo je da će ovo desetljeće Hrvatskoj donijeti dosad nezapamćen razvojni iskorak, jer smo, 'uz redovita proračunska sredstva EU, osigurali i 'EU iduće generacije' kao velik odgovor Unije na velik izazov koronakrize.'

- Konačno ćemo uloviti korak sa zemljama srednje i istočne Europe, koji su u EU ušli bez ratnih razaranja i šteta te bržim institucionalnim koracima i uz veću potporu pretpristupnih fondova. Provedbom razvojne strategije 2030. godine moći ćemo vidjeti koliko smo napredovali - rekao je premijer Plenković.

Župan Nikola Dobroslavić u govoru je, između ostaloga, upozorio na svojatanje hrvatskih književnika te poručio kako je izgradnja zračne luke kod Trebinja ugroza za županiju, zbog blizine izvorišta rijeke Omble.

- Uz pomoć Vlade RH i sredstvima EU gradimo županiju kao regiju čvrsto spojenu s ostatkom matice zemlje i dobro prometno povezanu te geostrateški sigurnu, prosperitetnu turističku i poljoprivrednu regiju očuvanog okoliša i zaštićene kulturne baštine - rekao je Dobroslavić.
Prigodne govore održali su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Branko Bačić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i sisačko-moslovački župan Ivan Celjak.

Među uzvanicima su, među ostalima, bili i ministri Oleg Butković i Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik Frano Matušić, te brojni lokalni dužnosnici i predstavnici pravosuđa, vojske i policije, vjerskih zajednica i nacionalnih manjina.

Na su svečanoj sjednici su podijeljene i nagrade. Županijska nagrada za životno djelo pripala je umirovljenom brigadnom generalu Veselku Gabričeviću. Nagrade za iznimna postignuća u prošlom jednogodišnjem razdoblju dobili su Srednja škola 'Ivo Padovan' Blato i Omladinski nogometni klub Metković. Nagrada za doprinos ugledu i promociji Županije u zemlji i svijetu dodijeljena je Hrvatskoj radioteleviziji - Radio Dubrovniku, a ista nagrada za jednogodišnje razdoblje pripala je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kleinmachnow iz Njemačke.

Iznimno su ove godine dodijeljene i zahvalnice medicinskim ustanovama za izniman doprinos u borbi protiv epidemije covida.

Svečanoj sjednici danas je prethodilo odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama iz Domovinskoga rata na groblju Boninovo. Dodijeljene su i nagrade najuspješnijim županijskim sportašima, dok su pred crkvom sv. Vlaha nastupila kulturno-umjetnička društva iz Dubrovačko-neretvanske županije. Premijer Plenković je prije svečane sjednice nazočio svečanosti u povodu 20  godina od izgradnje Mosta dr. Franje Tuđmana.

U izjavi novinarima nakon svečane sjednice predsjednik Vlade je istaknuo da je Vlada tijekom koronakrize pomogla jugu Hrvatske očuvanjem 32 tisuće radnih mjesta i spašavanjem više od 6000 poslodavaca.

- Kroz HZZO smo poslodavcima osigurali visok iznos za plaće radnika. Osigurali smo da svi premoste tešku koronakrizu, koja se posebno odrazila na turistički promet u županiji i na prihode. To smo nadoknadili beskamatnim zajmovima i drugim sredstvima te omogućili gradovima i općinama da financijski ostanu na nogama - istaknuo je Plenković.

 

Hina

 

Povezane vijesti