KAKO I ZAŠTO POČETI Volontiranje u Crvenom križu

Audrey Hepburn, filmska i kazališna glumica, nagrađena Oscarom i iznad svega velika humanitarka, jednom je prilikom rekla: ‘Kako odrastate, tako otkrivate da imate dvije ruke - jednu za pomaganje sebi, a drugu za pomoć drugima’

Višnja volontira u Crvenom križu.

 

Crveni križ je dobrotvorna organizacija koja pruža humanitarnu pomoć ljudima i regijama koje se nalaze u određenim teškoćama, poput žrtava prirodnih katastrofa, ratnih zbivanja, zdravstvene, socijalne ili neke druge vrste životne ugroze. Najsvrhovitiji način da budemo dio ostvarenja nekih od ovih ciljeva je volontiranje. Zato je dobro prepoznati koja znanja i vještine imamo, kao i vrijeme koje možemo posvetiti nekome od oblika i sadržaja pomoći koje Crveni križ pruža.

‘Volontiranje je dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za zajedničku dobrobit, a obavljaju ih volonteri bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje.’ (iz Zakona o volonterstvu).

‘Volontiranje čini samu srž izgradnje zajednice. Volontiranjem se promiče povjerenje i uzajamnost. Ljude se potiče da budu odgovorni građani i osigurava im se okolina u kojoj mogu učiti o dužnostima demokratskog uključivanja u život zajednice.’ (iz Strategije razvoja volonterstva Hrvatskog Crvenog križa, 2017.)

Kako postati volonter Crvenog križa?

- Upoznajte misiju Crvenog križa kako biste, prije nego što potencijalno postanete volonter, razumjeli njegovu organizaciju i ljude o kojima skrbi. Otvorite internetsku stranicu Crvenog križa i ‘surfajte’.

Višnja volontira u Crvenom križu.- Razmislite o vašem slobodnom vremenu koje biste posvetili volontiranju i analizirajte ga kako biste što točnije odredili je li to nekoliko sati tjedno, cijeli dan u mjesecu ili je ovisno o vrsti ugroze. Ne obvezujte se volontirati ako unaprijed znate da nemate za to dovoljno vremena.

- Prepoznajte i definirajte sami sebi što biste željeli raditi, u kojem biste području i sadržaju rada Crvenog križa željeli volontirati.

- Kontaktirajte najbližu organizaciju Crvenog križa kako biste uspostavili komunikaciju s nadležnom osobom i/ili s koordinatorom volontera. Tijekom razgovora postavljajte pitanja u vezi svih nejasnoća, ali očekujte da će se pitanja i vama postavljati kako bi djelatnik Crvenog križa imao mogućnost upoznati vas i procijeniti vaše kompetencije i osobine.

- Prihvatite volontiranje na poslovima za koje su iskusni djelatnici Crvenog križa procijenili da bi vam (za početak) bili odgovarajući.

- Pridržavajte se dobivenih uputa i savjesno obavljajte povjerene vam zadatke jer volontiranju treba pristupati jednako ozbiljno kao i svakom drugom poslu.

 

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti