TEHNOLOŠKA NOVOST Apple najavljuje nove alate za pristupačnost osobama s invaliditetom

Stvaramo pristupačno okruženje, to je zapravo misija našeg novog projekta, poručuju iz Applea

Apple, disabled

 

Poznato je da slijepe osobe često imaju problem otkriti jesu li došle na traženu adresu i jesu li pokucali na prava vrata.

Stoga Apple uvodi novi alat na svoje uređaje kako bi pomogao slijepim osobama te onima s oštećenjem vida.

Alat za otkrivanje vrata koristit će senzore na iPhoneu ili iPadu kako bi pomogao onima s problemima s vidom da pronađu put kada stignu na nepoznatu lokaciju.

Bit će dostupan korisnicima s novijim modelima iPhonea i iPada Pro, u kojima se nalazi Lidar skener tvrtke. To će se koristiti uz kameru uređaja da upozori ljude na vrata i opiše njihove karakteristike kako bi ih korisnik znao otvoriti.

Detektor vrata će također čitati znakove i simbole uokolo i pružiti dodatne informacije kao što je broj zgrade ili ureda, a sve kako bi olakšao život u gradskoj džungli slijepim ili slabovidim osobama. Nevjerojatno je koliko i danas ima 'spomenika nepristupačnosti' za osobe s invaliditetom, bilo da je riječ o kulturnim ili ostalim društvenim sadržajima.

Stvaramo pristupačno okruženje, to je zapravo misija našeg novog projekta, poručuju iz Applea.

Tehnološki div također dodaje novi alat za pristupačnost za Apple Watch kako bi omogućio osobama s tjelesnim i motoričkim invaliditetom da upravljaju svojim satom pomoću glasovnih naredbi i drugih radnji.

Osim toga, Apple je rekao da će uvesti titlove uživo na iPhone, iPad i Mac za gluhe i nagluhe korisnike. To će im omogućiti da vide titlove u stvarnom vremenu na bilo kojem audiosadržaju u videopozivima, streamingu sadržaja i videa na društvenim mrežama, s titlovima koji se generiraju na uređaju radi zaštite privatnosti.

Brojne druge značajke također su potvrđene za ovu godinu, uključujući značajku tzv. buddy controllera koja će omogućiti korisnicima da zamole prijatelja ili njegovatelja da im pomogne igrati igru ​​dopuštajući igračima da kombiniraju dva kontrolera kako bi upravljali unosom za jednog igrača. Za one koji nemaju pametnijeg posla nego igrati video igrice ovo je sjajna inovacija.


Mladen Kristić