Obilježen Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama

Svrha manifestacije je okupiti osobe s intelektualnim teškoćama i njihove obitelji iz udruga članica iz cijele Republike Hrvatske s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi priznavanja ove marginalizirane skupine kao subjekata prava u jednakosti i nediskriminaciji

Prizor s okruglog stola.

 

Na inicijativu Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama, uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Ureda za udruge, u ožujku 2017. godine Hrvatski sabor proglasio je 16. svibnja Nacionalnim danom osoba s intelektualnim teškoćama.

Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama je 16. svibnja 2022. godine obilježio  Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama svečanim programom na Trgu P. Preradovića (Cvjetni trg) od 11 do 13. sati pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Hrvatskim društvom skladatelja ZAMP, te počasnim pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba. Nacionalni dan obilježili su pod motom 'Stavi naočale - promijeni pogled'. Na isti dan su također proslavili 65 godina rada Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama.

Okupili su udruge članice (članovi udruga, osobe s intelektualnim teškoćama, njihovi roditelji/skrbnici i zaposlenici udruga). Tom prigodom organizirali su glazbeni program: pjevanje, ples i sviranje, a nastupili su predstavnici i članovi udruga članica i drugi izvođači. Pridružili su se i građani Grada Zagreba koji su do sada uvijek pratili njihove aktivnosti i pružali im podršku. Program je vodio Mladen Iličković, a pozdravne govore držali su izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske - državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš; izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Čirkinagić, voditeljica Odjela za profesionalnu rehabilitaciju, zapošljavanje i usluge u zajednici iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom; predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović; predsjednik Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama Ozren Catela; članica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora i predsjednica Udruge ZAMISLI Svjetlana Marijon.

Na glazbenom programu nastupile su mažoretkinje iz Osnovne škole Nad lipom, tri bubnjarke iz Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba, Grupa za međunarodni folklor SKUD-a Ivan Goran Kovačić s plesnom točkom, Carlos iz Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre oponašao je Izeta Fazlinovića, članovi Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama 'Latice' Koprivnica pjevali su pjesme uz gitaru, članovi Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije plesali su splet Međimurskih kola, Kristina iz Udruge osoba s intelektualnim teškoćama 'Jaglac' Orahovica otpjevala je pjesmu Nede Ukraden, te su članovi Udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji 'Mali princ' Durđevac i Udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji 'Maslačak' Križevci otpjevali pjesmu Mije Dimšić.

Prizor s glazbenog programa.Od 13 do 15 sati održali su Okrugli stol u Francuskom institutu u Hrvatskoj pod nazivom 'Izazovi življenja osoba s intelektualnim teškoćama u 21. stoljeću' kojeg je vodila Ana Tomašković. Zaposlenici su predstavili Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama, a predstavnici udruga iz Zagreba, Koprivnice, Čakovca, Orahovice Krapine i Križevaca su predstavili rad svojih udruga. Svjetlana Marijon održala je održala je predavanje na temu 'Pravo na sudjelovanje u izbornim procesima', a Danijela Bratković (ERF) pričala je o pretpostavkama neovisnog življenja osoba s intelektualnim teškoćama. Ozren Catela je zaključio temu te se zahvalio svim gostima i sudionicima.

Svrha manifestacije je okupiti osobe s intelektualnim teškoćama i njihove obitelji iz udruga članica iz cijele Republike Hrvatske s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi priznavanja ove marginalizirane skupine kao subjekata prava u jednakosti i nediskriminaciji. Želja im je bila utjecati na širenje pozitivne svijesti u javnosti o osobama s intelektualnim teškoćama i važnosti provedbe politika koje se tiču njihove društvene uključenosti.

 

Izvor: Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama

 

Povezane vijesti