Održana Konferencija i sajam društvenih poduzetnika 'Dobar posao u Hrvatskoj'

Cilj ovog događanja bio je potaknuti razgovor o aktualnom trenutku kao i o budućnosti društvenog poduzetništva u Europi i u Hrvatskoj te pružiti društvenim poduzećima prostor i mogućnost predstaviti svoje proizvode i socijalne usluge što većem broju građana

Vizual konferencije.

 

U petak 27. svibnja 2022. godine na Europskom trgu u Zagrebu, kao i u prostoru Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, održana je Konferencija i sajam društvenih poduzetnika pod nazivom 'Dobar posao u Hrvatskoj', u organizaciji ACT Grupe, Društvenog poduzeća FIERCE WOMEN d.o.o. i Udruge K-zona.

Cilj ovog događanja bio je potaknuti razgovor o aktualnom trenutku kao i o budućnosti društvenog poduzetništva u Europi i u Hrvatskoj te pružiti društvenim poduzećima prostor i mogućnost predstaviti svoje proizvode i socijalne usluge što većem broju građana. Radi se o društvenim poduzećima čiji cilj poslovanja nije isključivo profit već pozitivan društveni utjecaj i pružanje pomoći osobama u riziku od društvene isključenosti pa nije slučajno da je ova 'ekonomija s ljudskim licem', kao svoje ključne odrednice, odabrala upravo solidarnost, povjerenje i društvenu pravdu.

Za razliku od Konferencije EASPD-a, održane u Zagrebu početkom svibnja ove godine, na kojoj je glavni fokus bio na zapošljavanju osoba s invaliditetom, na ovoj Konferenciji, održanoj u Kući Europe, cijeli je sadržaj putem nekoliko panela bio usmjeren isključivo na pitanja socijalnog poduzetništva. O tome su govorili naši vrlo kompetentni stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom upravo u ovom području, društveni poduzetnici i poduzetnice, kao i predstavnici društveno odgovornih kompanija s implementiranim DOP-om - društveno odgovornim poslovanjem.

Između ostalog, predstavljen je i Akcijski plan za poticanje društvene ekonomije i otvaranje radnih mjesta (SEAP - Social Economy Action Plan), koji je Europska komisija predstavila 9. prosinca 2021. godine, rezultati istraživanja Europski monitor društvenih poduzeća za Hrvatsku za razdoblje 2021-2022, kao i preporuke i konkretne akcije koje su potrebne da se razvije proaktivni sustav za razvoj društvenog poduzetništva u Hrvatskoj, kao jedan od poticaja prisutnim predstavnicima državne i gradske vlasti za njihovu bržu i učinkovitiju implementaciju.

Na Sajmu društvenih poduzetnika na Europskom trgu svoje proizvode i usluge predstavili su: Humana nova, Kalliopi, ZEZ, ROUM, FIERCE WOMEN, ACT Printlab, ACT Konto, ARYA, HUKI, Najbolje lokalno - poljoprivredna zadruga i Impact house.

Završne poruke, upućene ne samo sudionicima ove Konferencije, već i puno, puno šire, bile su da moramo tražiti i podržavati najslabije karike, umrežavati se i graditi mozaični pristup društvenom poduzetništvu. Pri tome je potrebno raditi zajedno uz osiguravanje horizontalnog prijenosa znanja jer podrške, mentorstva i međusobne solidarnosti nikad dosta. I sve to na dobrobit ljudi i održivog razvoja.

 

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti