Zagrebačka županija kupila sanitetsko vozilo prilagođeno osobama s invaliditetom

Kako bi poboljšala kvalitetu života osoba s invaliditetom i osigurala im što dostupniju medicinsku skrb, Zagrebačka županija kupila je prvo specijalno sanitetsko vozilo koje je u potpunosti prilagođeno potrebama osoba s invaliditetom

Članovi udruge, arhiva.

 

Vrijednost tog vozila je 534.000 kuna i u cijelosti ga je financirala Zagrebačka županija, a raspoređeno je u ispostavu Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije u Samoboru, gdje je župan Stjepan Kožić u ponedjeljak i službeno uručio ključeve novog vozila ravnatelju Zavoda Davorinu Gajniku.

Riječ je o vozilu opremljenom automatskom podiznom platformom na koju se osoba u invalidskim kolicima naveze te se putem hidrauličke platforme podigne u prostor za pacijente. Kolica se zatim fiksiraju u za to predviđene nosače kako bi pacijent bio u potpunosti siguran u transportu, stoji u priopćenju.

Župan Kožić podsjetio je da je u posljednjih sedam godina za potrebe Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije nabavljeno ukupno 79 vozila ukupne vrijednosti preko 27 milijuna kuna te najavio da i ove godine nastavljaju s obnovom voznog parka i to sa sedam novih sanitetskih vozila ukupne vrijednosti gotovo tri milijuna kuna.

Ravnatelj Zavoda Davorin Gajnik rekao je da, s obzirom na uvjete poslovanja, Zavod nije bio u mogućnosti samostalno nabaviti takvo vozilo, a posebno se osvrnuo na kroničan nedostatak T1 timova hitne medicinske pomoći za područje Samobora i Svete Nedelje.

- Danas imamo ugovoreno za ovo područje pet T1 timova, isto kao što to imaju gradovi poput Ozlja ili Čazme sa značajno manjim brojem stanovnika - rekao je Gajnik podsjetivši na višegodišnje napore Zagrebačke županije za izmjenom Mreže hitne medicinske pomoći.

Gradonačelnica Samobora Petra Škrobot zahvalila je Zagrebačkoj županiji na tako vrijednom i potrebnom vozilu, a posebnu zahvalu uputili su Viktor Jozić i Damir Perušek iz Udruge osoba s invaliditetom Sinergija Samobor.

- To je početak rješavanja mobilnosti osoba s invaliditetom unutar sustava zdravstvene skrbi. Do sada, samo je naša udruga imala vozilo za prijevoz teško pokretnih i nepokretnih osoba u bolnicu ili toplice, a sada dio tereta koji je bio na udruzi preuzima zdravstveni sustav na čemu smo posebno zahvalni - rekao je Viktor Jozić, predsjednik udruge.

 

Hina

 

Povezane vijesti