Županijska udruga slijepih Split održala završnu konferenciju projekta '3P - Pratiteljice, Pomoćnice, Prijateljice'

U pripremi je izrada novih pravilnika kojima će se, nadaju se, uvelike poboljšati kvaliteta pružanja socijalnih usluga, a ova udruga nastojat će omogućiti svojim članovima ostvarivanje prava na usluge koje su im prijeko potrebne za unapređenje kvalitete života

Prizor s konferencije.

 

Županijska udruga slijepih Split je 30. lipnja 2022. predstavila rezultate projekta '3P - Pratiteljice, Pomoćnice, Prijateljice' na održanoj završnoj konferenciji. Projekt je financiran u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 1.390.200,00 kuna s duljinom trajanja od 18 mjeseci.

Cilj projekta bio je povećanje zapošljivosti dugotrajno nezaposlenih žena s nižom razinom obrazovanja uz povećanje kvalitete života slijepih i starijih osoba na području općine Split, Grada Solina, Grada Kaštela, općine Omiš i otoka Hvara.

Ivan Tokić, predsjednik Županijske udruge slijepih Split, tom je prilikom istaknuo da su korisnici bili jako zadovoljni sa svojom uslugom.

- Usluga pomoći u kući nama je jako potrebna jer 60 posto članova naše udruge su slijepe osobe starije od 65 godina - izjavio je Tokić. Također, naglasio je veliki nedostatak što projekti ovakvog tipa nemaju kontinuitet pružanja usluge, znači korisnici dobiju uslugu na godinu dana i onda na neko vrijeme ostanu bez te usluge.

- Naša udruga se prijavila na novi poziv 'Zaželi - zapošljavanje žena - faza III.', međutim upitno je hoćemo li dobiti taj natječaj ili druge natječaje jer se često koristi metoda najbrži prst - kazao je Tokić i zaključio za kraj da ima puno lijepih stvari koje se događaju na projektima pružanja usluga najranjivijim članovima društva, ali također ima i prostora za napredak kvalitete pružanja socijalnih usluga.

Renata Busatto, voditeljica projekta, više se osvrnula na opis posla domaćica koje su pružale usluge podrške i pomoći u kući za šest korisnika po mjesecu rada uz dostavu prigodnih paketića osnovnih higijenskih potrepština.

- Projektnim aktivnostima obuhvaćeno je 15 domaćica i 101 korisnik usluge. Korisnici na projektu većinom su bile slijepe osobe starije od 65. godine te im je bila nužna pomoć u održavanju čistoće kućanstva. Osim toga, starijim osobama i osobama s invaliditetom koje žive same u kućanstvu potrebna je socijalna interakcija - naglasila je Busatto.

Dolazak domaćice u domove korisnika značio je da barem na nekoliko sati nisu sami, imaju nekoga kome se mogu obratiti, zamoliti tu osobu da im otiđe do dućana, ljekarne, a ako je lijepo vrijeme zajedno bi prošetali i popili kavu u obližnjem kafiću.

Domaćice su postale prave 'pomoćnice', 'pratiteljice' i 'prijateljice'  korisnicima. Kada bi završile s kućanskim poslovima zajedno s korisnicima odlazile su u kino, u crkvu, a po potrebi pratile su slijepe osobe kod liječnika na kontrolne preglede. Busatto je također istaknula da se kvaliteta života osoba s invaliditetom uvelike poboljšala zahvaljujući dragim domaćicama i u udruzi se nadaju da će uskoro krenuti 'Zaželi program - faza III.' kako bi domaćice čim prije mogle nastaviti pomagati najranjivijim skupinama društva.

Korisnik na projektu Drago, višegodišnji aktivni član udruge, i sam se uvjerio koliko mu je bila korisna pomoć domaćice. U obraćanju medijima složio se s izjavom predsjednika udruge da bi ovo trebala postati kontinuirana usluga jer domaćica puno znači osobi s invaliditetom. Drago je kazao kako je zahvaljujući ovom projektu stekao nove prijatelje, a njegova domaćica Bosiljka povremeno mu i dalje pomaže iako više nije zaposlena na projektu.

Bosiljka je proteklih godinu dana radila kao gerontodomaćica na projektu. Prije ovog projekta bila je zaposlena u privatnim agencijama i na puno drugih mjesta, ali, kako je istaknula, na ovom radnom mjestu bila je puno zadovoljnija i puno je naučila u radu sa slijepim osobama. Završila je program osposobljavanja za gerontodomaćicu, a završetkom projekta u sjećanju joj ostaje jedno lijepo iskustvo i prijateljstva za cijeli život.

Nakon konferencije za medije u prostorijama udruge održan je okrugli stol na temu 'Mogućnosti zapošljavanja gerontodomaćica' budući da se radi o zanimanju koje će postati sve traženije u budućnosti. Nažalost, ubrzani način života i brojne obveze ne ostavljaju dovoljno vremena članovima obitelji za kvalitetnu brigu o starijim članovima obitelji. U pripremi je izrada novih pravilnika kojima će se, nadaju se, uvelike poboljšati kvaliteta pružanja socijalnih usluga, a ova udruga nastojat će omogućiti svojim članovima ostvarivanje prava na usluge koje su im prijeko potrebne za unapređenje kvalitete života.

Nakon konferencije i okruglog stola, domaćice, zaposlenici i članovi udruge nastavili su se družiti uz prigodnu zakusku.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti