U Ludbregu održan četvrti 'Duhovno ljetni susret osoba s invaliditetom'

Želja nam je da se prožme svakodnevica volontera i osoba s invaliditetom te da uvidimo kako 'jaki trebaju slabe, i slabi trebaju jake te da u tom prožimanju možemo graditi jednu živu Crkvu, rekao je velečasni Leonardo Šardi

Prizor sa susreta.

 

U Pastoralnom centru u Ludbregu održan je četvrti 'Duhovno ljetni susret osoba s invaliditetom' u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Susret je trajao od od 5. do 7. srpnja, a na njemu su sudjelovale osobe s raznim oblicima invaliditeta i volonteri. Cijeli program usmjeren je obogaćivanju i socijalizaciji osoba s invaliditetom. Kroz sadržaje katehetske naravi, susret je obilježen molitvom, pjesmom, igrama te dijeljenjem suživota kroz tri dana.

Ovogodišnji susret okupio je osobe s invaliditetom koje do sada nisu sudjelovale ni u jednom programu Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom, ali i nove volontere, što posebno raduje velečasnog Šardija, povjerenika za Pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, koji ističe kako je važno ovakve susrete organizirati upravo ljeti kada su slobodniji i volonteri i osobe s invaliditetom te se mogu priključiti ovakvim programima. Susret je organiziran tako da volonteri i sudionici u svemu zajednički sudjeluju, od obroka, kateheza, radionica, molitve, mise, do popodnevnog i noćnog odmora, šetnji gradom.

- U takvom zajedništvu želja nam je da se prožme svakodnevica volontera i osoba s invaliditetom te da uvidimo kako jaki trebaju slabe, i slabi trebaju jake te da u tom prožimanju možemo graditi jednu živu Crkvu - rekao je velečasni Leonardo Šardi.

Članica Povjerenstva za pastoral osoba si invaliditetom i voditeljica radionica Sanja Cmrečnjak je istaknula kako 'sudionicima puno znači da im se volonteri posvete i da je njima posvećena pažnja, vidimo da su jako sretni, da uživaju i svi govore da bi htjeli ostati duže na ovom susretu'.

- Vlada jedna lijepa atmosfera i stvarno nam je predivno - kazala je Cmrečnjak.

Ove godine po prvi puta u ovom programu sudjeluju i šestorica bogoslova iz Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu. Među njima je i Josip Biškup koji se na susret kao volonter prijavio vođen rečenicom iz evanđelja 'Što god učiniste jednome od moje najmanje braće meni učiniste'.

- Među ovim najmanjima otkrio sam koliko sam ja malen, koliko puno mogu učiti od osoba s invaliditetom, koliko osobe s invaliditetom imaju darova i kako ih znaju koristiti, kako su puni vjere, radosti i života te od njih dobivam puno poticaja - rekao je bogoslov Biškup.

- Uključila sam se u ovaj projekt jer sam htjela osjetiti zajedništvo ovih ljudi, sretna sam što sam tu jer su mi pokazali koliko je zapravo jednostavno prići čovjeku i koliko je lijepo kad smo svi skupa i kad smo ujedinjeni u svojim različitostima - posvjedočila je o ovom 'Duhovno ljetnom susretu osoba s invaliditetom' volonterka Marta Cesar.

Sudionici susreta Mateo Kvakan i Hrvoje Kesić istaknuli su radost i ljepotu ovakvih susreta u kojima upoznaju nove ljude, druže se, razgovaraju, uče nove stvari te su izrazili želju da ovakvi susreti duže traju.

 

Izvor: Varaždinska biskupija

 

Povezane vijesti