U Koprivnici održana početna konferencija projekta 'Obiteljski centar kao mjesto podrške'

Specifični ciljevi projekta su smanjenje broja korisnika usluga smještaja, jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade s pripadnicima ciljanih skupina kao i podizanje svijesti javnosti

Prizor s konferencije.

 

U prostorima Centra za socijalnu skrb Koprivnica je 7. srpnja održana početna konferencija projekta 'Obiteljski centar kao mjesto podrške' kojoj su prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Maja Blažek. Stručnu i tehničku pomoć u pripremi i provedi projekta pruža PORA, Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije.

Projekt je vrijedan 2.986.637,92 kuna i sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda, a nositelj je koprivnički Centar, dok je Županija projektni partner.

Specifični ciljevi projekta su smanjenje broja korisnika usluga smještaja, jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade s pripadnicima ciljanih skupina (djeca i mlađe punoljetne osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djeca i mlađe punoljetne osobe s problemima u ponašanju, djeca s teškoćama u razvoju, trudnice ili roditelji s djecom do godine dana života, djeca u riziku od socijalne isključenosti, žrtve obiteljskog nasilja te članovi obitelji/udomiteljskih obitelji svih radnih skupina) kao i podizanje svijesti javnosti.

Ravnatelj Centra Danijel Rušak uputio je zahvalu PORA-i i Županiji na partnerstvu te Gradu Koprivnici na ustupanju mjesta za lokaciju budućeg Obiteljskog centra.

- Bez vaše pomoći ovaj projekt bilo bi vrlo teško ostvariti i vjerujem kako će ovaj Centar imati veliku korist za sve građane ove županije - dodao je ravnatelj Rušak.

Zamjenik Ljubić kazao je kako drugi dio projekta koji se odnosi na organizaciju i zapošljavanje ima još veću vrijednost.

- Budući objekt vrijedan sedam milijuna kuna ne bi značio ništa da nema stručnjaka koji će pružati pomoć svima u potrebi. Nadam se kako će se Obiteljski centar većinu svojeg vremena baviti preventivnim aktivnostima i edukacijama i uvjeren sam kako će ovaj projekt uvelike doprinijeti većoj kvaliteti socijalne politike - zaključio je Ljubić.

Gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić kazao je kako su postojeći kapaciteti premali za sve koji su u potrebi te da će novi prostori i stručni djelatnici pomoći u stvaranju veće socijalne inkluzije koja je nužno potrebna nakon posljedica koje su ostavili pandemijski i socio-ekonomski problemi na globalnoj razini.

Ravnateljica PORA-e Melita Birčić naglasila je važnost partnerstva i sinergije između institucija, Grada i Županije, povlačenja EU sredstava i dobre pripreme projekata te je istaknula kako PORA trenutno provodi šest različitih projekata u domeni socijalne skrbi koji su vrijedni preko 30 milijuna kuna.

Voditeljica projekta i predstojnica Podružnice Obiteljskog centra Silvija Čavić je predstavila detalje projekta te sve dosad realizirane, kao i planirane aktivnosti koje će se provoditi u Obiteljskom centru.

Projektom se financiraju troškovi rada predstojnika podružnice Obiteljskog centra i stručnjaka te njihove dodatne edukacije vezane za obiteljsku medijaciju, provođenje programa edukacije posvojitelja i udomitelja, psihosocijalnog tretmana žrtava i počinitelja nasilja, supervizije stručnjaka, izvansudske nagodbe te drugih specijaliziranih edukacija. U sklopu projekta predviđeno je i održavanje okruglih stolova, edukativnih radionica i ciljanih edukacija.

Projekt ima poveznicu s infrastrukturnim projektom istog Centra ('Uspostava Podružnice obiteljskog centra Centra za socijalnu skrb Koprivnica kao podrška procesu  deinstitucionalizacije') koji je vrijedan gotovo 7 milijuna kuna, a financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Konferenciji su prisustvovali ravnatelji đurđevačkog Centra za socijalnu skrb Daniel Rupić i pročelnica koprivničkog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić.

 

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

 

Povezane vijesti