Održan okrugli stol na temu 'Važnost deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom i starijih osoba u vrijeme pandemije'

Organizacijom ovog okruglog stola potaknuta je rasprava o deinstitucionalizaciji u Hrvatskoj, ali i rasprava o razvoju i značaju izvaninstitucionalnih programa i usluga kao optimalnog modela pružanju podrške pripadnicima ranjivih skupina

 

U sklopu projekta 'Za život u zajednici', kojeg Humanitarna udruga 'fra Mladen Hrkać' provodi u partnerstvu s Gradom Zagrebom, u ponedjeljak  je u dvorani udruge u Zagrebu održan okrugli stol na temu 'Važnost deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom i starijih osoba u vrijeme pandemije'. Organizacijom ovog okruglog stola potaknuta je rasprava o deinstitucionalizaciji u Hrvatskoj ali i rasprava o razvoju i značaju izvaninstitucionalnih programa i usluga kao optimalnog modela pružanju podrške pripadnicima ranjivih skupina. Kroz ovu aktivnost pružile su se i dodatne informacije i primjeri dobre prakse u radu.

Na okruglom stolu sudjelovala je Vlatka Šimunović, psihologinja iz Humanitarne udruge 'fra Mladen Hrkać', koja je u svom govoru prezentirala značenje i povijesni pregled deinstitucionalizacije s naglaskom na njezin razvoj u Hrvatskoj.

Socijalna radnica Jasna Lesički iz Centra za rehabilitaciju Stančić, kao sudionica okruglog stola, iznijela je iskustvo rada i organizacije aktivnosti i programa u njihovom centru te istaknula važnost edukacije osoblja koje radi s njihovim korisnicima.

Kroz razgovor i kratku raspravu s drugim sudionicima okruglog stola, zaključeno je kako je jedna od važnih usluga za ovu skupinu korisnika, osoba s invaliditetom te osoba treće životne dobi, usluga prijevoza i pratnje. Tom uslugom se zapravo jamči održivost projektnih aktivnosti te potiče uključenost ovih skupina društva u zajednicu.

Milena Koren, voditeljica Službe za pripremu poziva iz područja socijalne uključenosti i FEAD u  Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, u svom je govoru potvrdila kako je prijevoz jedna od ključnih aktivnosti unutar projekta te da se za nju treba imati sluha. Osim toga, Koren je navela nekoliko primjera dobre prakse te pozvala da se redovno čitaju i prate informacije ministarstva kako bi pravovremeno bili informirani o novostima i novim natječajima za projekte.

Razvoj procesa deinstitucionalizacije potaknut će integracija socijalnog i zdravstvenog sustava, zakonodavni okvir po modelu 'novac prati korisnika' putem vaučera, posebni natječaji za socijalne inovacije, stvaranje mreže socijalnih usluga kroz brošuru/web aplikaciju kako bi bile dostupnije, zadovoljenje različitih potreba korisnika kroz usluge osobne asistencije, majstora u kući i druge.

Prvi okrugli stol, od ukupno tri koja će se održati u okviru projekta 'Za život u zajednici', moderirala je Dunja Hohnjec, psihologinja i  voditeljica projekta, istaknuvši kako je ovo jedinstvena prilika za razmjenu iskustava i znanja čime možemo uistinu osvijestiti potrebe i mogućnosti za razvoj izvaninstitucionalnih usluga i pružiti osobama s invaliditetom te osobama treće životne dobi skrb koja im je potrebna.

Projekt 'Za život u zajednici' sufinanciran je je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.  iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i državnog proračuna Republike Hrvatske (15 posto) ukupne vrijednosti 1.341.984,00 kuna u trajanju 24 mjeseca.

 

Izvor: Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać