Korisnici sisačke Udruge slijepih na ljetovanju u Splitu

U Splitu je ovoga tjedna, od  11. do 16. srpnja, u Splitu boravilo 24 korisnika Udruge slijepih iz Siska, zahvaljujući projektu Sisačke biskupije

 

Od siječnja prošle godine Sisačka biskupija aktivno je uključena u brigu za osobe koje su stradale u potresu te je kroz projekt Hrvatskog društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja omogućila besplatnu duhovno-psihološku pomoć pojedincima, obiteljima i skupinama koji su u potrebi. U sklopu tog projekta, Splićanka Maja Jakšić posjećuje Udrugu slijepih i slabovidnih osoba u Sisku gdje održava radionice za njezine članove.

Profesorica Jakšić i ove godine organizirala je za 24 korisnika iz Siska, Petrinje, Lekenika, Hrvatske Kostajnice i drugih mjesta ljetovanje u Splitu, a ravnateljica Ženskoga đačkog doma Ljiljana Buljubašić osigurala im je smještaj i obroke.

Bio je to aktivan odmor u sklopu kojeg su svaki dan odlazili na kupanje na splitske Bačvice, a u večernjim satima imali radionice grupne podrške nakon čega bi slijedili druženje i pjesma.

Posjetili su i najstarije marijansko svetište u Hrvatskoj, Prasvetište Gospe od Otoka u Solinu i crkvu Svete obitelji. Unatoč uzbrdici i skliskom kamenju, odvažili su se i popeli na čuvenu srednjovjekovnu Klišku tvrđavu. Posjetili su obližnji Muzej masline u sklopu etno parka Stella Croatica u kojem su mogli osjetiti i doživjeti ljepotu prirode i mirisa mediteranskog vrta s preko 500 biljaka i stogodišnjim maslinama. Na Klisu su posjetili Klesarstvo Jakšić gdje su se upoznali s ljepotom kamena i načinom ručne i strojne obrade kamena, stoji u priopćenju.

Korisnik udruge Mihael Đurašin iz Brežane Lekeničke zahvalio je svima koji su zaslužni za nezaboravne trenutke provedene u Splitu te rekao da je za mnoge od njih to jedini način da dođu na ljetovanje i da je za neke ovo bio prvi susret s morem.

Svima je zahvalio i predsjednik Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije Danko Tomanić.

 

Hina