Preminuo Zorislav Bobuš, dugogodišnji predsjednik SOIH-a

U svijetu osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj ovih dana osvanula je tužna vijest o smrti umirovljenog doktora Zorislava Bobuša, predsjednika Zajednice saveza osoba s invaliditetom - SOIH od 1995. godine pa sve do ovih dana, koji je preminuo u petak, 22. srpnja 2022., u pulskoj bolnici, u 78. godini

 

Kako saznajemo u Rovinju od njegovih najbližih suradnika, ispraćaj će biti u Zagrebu u srijedu, 27. srpnja 2022., u 12,40 sati, na Krematoriju, a na isti će organizirano ići i sudionici ovotjednog treninga za članice SOIH-a.

Iz SOIH-a su posebno pogođeni ovom viješću, budući su s njime boravili u Rovinju posljednjih dana njegova života. Naime, boravio je s mladim osobama s invaliditetom u Centru M.A.R.E., kada mu je prošlog tjedna naglo pozlilo.

U ponedjeljak, 25. srpnja, SOIH je obavijestio na svojoj službenoj stranici:

»Želimo vas obavijestiti da nas je zauvijek napustio naš dragi i plemeniti predsjednik dr. Zorislav Bobuš.

Svoje umorne oči zatvorio je dana 22. srpnja 2022., a na neko bolje mjesto ispratit ćemo ga dana 27. srpnja 2022. u 12.40 na Krematoriju.

Beskrajno tužni SOIH-ovci«.

Zorislav Bobuš rodio se u srpnju 1944. godine u Zagrebu, gdje je završio i srednju školu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH krovna je organizacija osoba s invaliditetom po vrstama invaliditeta i roditelja ili skrbnika osoba s invaliditetom koje se ne mogu same zastupati. Mrežu SOIH-a čini 16 nacionalnih saveza i OSVIT kao mreže zaštitnih radionica Hrvatske, putem kojih okuplja više od 250 lokalnih udruga osoba svih vrsta invaliditeta u cijeloj Republici Hrvatskoj. Bobuš je djelovao zadnja tri desetljeća kao predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH te je postigao velik uspjeh u razvoju i primjeni politika invaliditeta, koje su unaprijedile položaj osoba s invaliditetom u cijeloj zemlji, a posebno žena s invaliditetom koje su osjetile nasilje i kojima je kroz cijelo vrijeme pružao podršku.

Ujedno, zalagao se za uklanjanje arhitektonsko-građevinskih barijera, uvođenje prilagođenog prijevoza, ranu intervenciju, bolnicu u kući te rehabilitaciju u zajednici. Bio je pokretač neovisnog življenja osoba s invaliditetom, kao i usluge osobne asistencije.

Poseban doprinos dao je uvođenju dostojanstvenog rada i mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom diljem Lijepe naše, koje je snažno potaknuo i filmom 'Um iznad predrasuda'.

Bobuš se humanitarnim radom bavio 40-ak godina, tijekom kojih se snažno zalagao za podizanje svijesti javnosti o potrebama osoba s invaliditetom. Za neumoran rad primio je više od stotinu priznanja organizacija osoba s invaliditetom i posebno priznanje pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, godine 2011. Nagradu Grada Zagreba za humanitarni rad, a 2017. godine državnu nagradu za humanitarni rad kao priznanje za iznimna postignuća i doprinos razvoju humanitarnog djelovanja kao krunu predanog i ustrajnog zalaganja za uključivanje osoba s invaliditetom u hrvatsko društvo te ostvarivanje vizije Republike Hrvatske kao društva jednakih mogućnosti, koju mu je dodijelilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kao najveće priznanje koje Hrvatska dodjeljuje na tom polju.

Svojim dugogodišnjim radom i aktivnostima obilježio je područje borbe za poboljšanje prava i položaja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, čime je ostavio trajno mjesto u navedenoj populaciji.

 

IN Portal