Josip Držaić: Određeni 'igrači' žele uništiti URIHO

U razgovoru za Business.hr ravnatelj Josip Držaić otkriva pozadinu napada na ustanovu kojoj je na čelu te tumači što će za zapošljavanje osoba s invaliditetom značiti gradnja Centra URIHO. Intervju prenosimo u cjelosti

 Josip Držaić kao ravnatelj ustanove URIHO - ustanove koja zapošljava petstotinjak osoba  od kojih više od 60 posto osoba s invaliditetom te u čijem radu sudjeluje još tristotinjak raznih korisnika po raznim osnovama - ovih je dana predmetom medijskog interesa postao zbog jednog prilično nesvakidašnjeg sudskog procesa.  Ravnatelj Držaić i ustanova kojoj je na čelu, naime, pokrenuli su nekoliko postupaka protiv svog zaposlenika Vlatka Klarića koji je URIHO ocrnio u medijima.  Za jednu od brojnih tužbi koje su URIHO i Držaić podnijeli protiv njega, Klarić je oslobođen prvostupanjskom presudom.  Odluku sutkinje Kaznenog suda u Zagrebu predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović  proglasila je povijesnom. Balenović naime to tumači ovako: ovo je prvi put da je neki hrvatski sud presudio u korist jednog zviždača.

- Jako mi je drago što je presuda gđi Vesni Balenović  uljepšala dan – kaže Držaić -  ali ipak moram napomenuti da njezino ushićenje nije utemeljeno na činjenicama. Vlatka Klarića, da pojasnim, URIHO u ovom postupku nije tužio zbog tzv. zviždanja, već zbog iznošenja neistinitih tvrdnji u intervjuu za jedan internetski portal. To dakle sa zviždanjem nema veze. Ali doći ćemo mi i do toga, do zviždanja, jer URIHO i ja osobno tužili smo Vlatka Klarića u više postupaka, i to ne za zviždanje, nego za klevetu. Ne želim komentirati prvostupanjsku presudu Kaznenog suda, mi ćemo svakako uložiti žalbu kad presuda stigne na našu adresu.  Mogu tek iskazati uvjerenje da je URIHO u ovoj priči potpuno sam. Ne uživamo naklonost medija, prikazuje nas se kao nekakvu zlu ustanovu koja terorizira sirotog zviždača. Usto,  vjerujem da na sudu Klariću vjerojatno nije škodila činjenica da je njegov otac Petar Klarić  ne tako davno bio predsjednik Ustavnog suda RH. U sudskim postupcima koji slijede uvjereni smo da ćemo dokazati da Vlatko Klarić nije zvizdač i da se iza svega krije pokušaj određenih 'igrača' da se uništi URIHO i preuzmu vrijedne nekretnine koje posjeduje.
Ustanova URIHO pokrenula je In-Portal.hr, prvi svjetski news portal za osobe s invaliditetom. Možete li nam pojasniti kako je došlo do realizacije tog projekta i koji su ciljevi portala.
- In-portal.hr zamišljen je kao medij koji će se baviti širokim spektrom tema bitnih za osobe s invaliditetom, ali isto tako, portal kao predmet svog interesa označava i sva društvena pitanja koja definiraju suvremeni svijet. Riječju, In-Portal.hr je prvi uspješni medijski proboj medijske blokade kojoj nisu izložene osobe s invaliditetom samo u Hrvatskoj nego i u regiji, pa i šire. Zbog toga mi imamo ambiciju u

U sudskim postupcima koji slijede uvjereni smo da ćemo dokazati da Vlatko Klarić nije zvizdač i da se iza svega krije pokušaj određenih 'igrača' da se uništi URIHO i preuzmu vrijedne nekretnine koje posjeduje

nekoj budućnosti postati globalni medij koji će umrežavati udruge i organizacije koje okupljaju osobe s invaliditetom i dati im prostor da predstave svoje projekte ili razmjene ideje.
Do realizacije projekta je došlo na inicijativu glavnog urednika Mladena Kristića, a važno je reći da će na In-portalu i u kontaktnom centru raditi osobe s invaliditetom sukladno svojoj stručnoj spremi, stečenim znanjima i vještinama.
Također se spominje pokretanje  web shopa i call centra URIHO-a. O čemu je riječ?
- Riječ je o tome da URIHO uvodi sva nova tehnološka postignuća u svoje poslovanje. Web shop je već krenuo s radom tako da se većina URIHO-ovih proizvoda od radne odjeće do unikatnih keramičkih proizvoda može pronaći na stranici www.shop.uriho.hr. Uspostava call centra je nastavak  IPA projekta “Obrazovanje i osnaživanje učenika s tjelesnim oštećenjem i oštećenjem vida za integraciju na tržište rada“ u kojem je URIHO bio partner i projekt pokušavamo  i želimo održati uz novo zapošljavanje već osposobljenih osoba s invaliditetom.
Kako se razvija plan gradnje Centra Uriho? Je li istina, kako je najavljeno u medijima, da Centar otvara mogućnost velikog zapošljavanja osoba s invaliditetom?
- U siječnju je popisan sporazum na realizaciji izgradnje kompleksa URIHO na lokaciji Kajzerica između Grada Zagreba, Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih i URIHO-a kojim je dogovoreno kako će se na spomenutoj lokaciji graditi vrtić, škola i dugo očekivani kompleks URIHO. Sporazumom je također definiran krajnji  rok  izgradnje, a to je 31. prosinca 2016. , dok će početak izgradnje URIHO-ovog kompleksa biti će definiran ove godine.  . Inače, Centar na Kajzerici sastojat će se od proizvodno-rehabilitacijskog dijela, športske dvorane za osobe s invaliditetom i Doma za osobe s invaliditetom, a sve sukladno provedenom urbanističko arhitektonskom natječaju. Financiranje gradnje će biti iz sredstava koja se dobivaju prodajom zemlje URIHO ,a preostalo prema ugovorima koji će se potpisati ovih dana, osigurati će Grad Zagreb.  
Što novog donosi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom?
- Ne znamo točno što Zakon donosi, ali očekujemo da se jasno definiraju određena otvorena pitanja iz sadašnje zakonske regulative, a to su prvenstveno pitanja vezana uz centre za profesionalnu rehabilitaciju, integrativna poduzeća, zaštitne radionice, kvotni sustav, socijalno uključivanje, različite oblike usluga profesionalne rehabilitacije koji doprinose boljoj procjeni preostalih radnih sposobnosti osoba s invaliditetom te procjeni njihove zapošljivosti, (radni centri, virtualne i rehabilitacijsko-kreativne  radionice) i tome slično. Za zaštitne radionice, kao što je ustanova URIHO, posebno je bitno da se jasnije definira tko može raditi u takvim radionicama, zatim postoje li kakvi poticaji i ako postoje moraju biti precizno definirani, te imaju li radionice kakve prednosti na tržištu pri zapošljavanju svojih radnih kapaciteta. Posebno podržavamo namjeru zakonodavca da se uvede kvotni sustav i u realni sektor.

Hoće li novi Zakon o javnoj nabavi olakšati poslovanje?
- Predložili smo u Ministarstvu gospodarstva izmjene i dopune Zakona o javnoj nabavi  te će URIHO i naša krovna udruga OSVIT učiniti sve kako bi se zaštitnim radionicama Zakonom omogućilo koliko-toliko normalno funkcioniranje. Sadašnjim zakonom zaštitne radionice nalaze se u nepovoljnijem položaju nego što su bile prije njegovog donošenja.

Razgovarao: Mladen Prenc, Business.hr