GRAD ZAGREB Kako ćemo obilježiti Svjetski tjedan dojenja te poboljšati zdravlje djece i majki

S obzirom na temeljne spoznaje o dječjem zdravlju i prehrani, kao i s obzirom na informacije o prednostima dojenja, a iz kojih proizlazi da je dojenje pravo djeteta i njegove majke, zajednica je dužna osigurati najbolje moguće uvjete za ostvarivanje tog prava

Dojenje, ilustracija

 

Svjetski tjedan dojenja obilježava se diljem svijeta svake godine od 1. do 7. kolovoza.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje isključivo dojenje u prvih 6 mjeseci života, nakon čega slijedi nastavak dojenja uz odgovarajuću dohranu do 2. godine djetetova života i nakon toga. Također, u svrhu učinkovite uspostave dojenja, ali i prevencije novorođenačkog morbiditeta i mortaliteta, SZO preporučuje početak dojenja što je ranije moguće, najbolje unutar prvog sata nakon poroda, rani 'koža na kožu' kontakt majke i novorođenčeta te smještaj novorođenčeta s majkom

Cilj Svjetskog tjedna dojenja je promoviranje dojenja u svrhu poboljšanja zdravlja djece i žena. S obzirom na temeljne spoznaje o dječjem zdravlju i prehrani kao i s obzirom na informacije o prednostima dojenja, a iz kojih proizlazi da je dojenje pravo djeteta i njegove majke, zajednica je dužna osigurati najbolje moguće uvjete za ostvarivanje tog prava.

Grad Zagreb brojnim aktivnostima neprekidno radi na promicanju dojenja, a s ciljem očuvanja i unapređenja zdravlja djece. Upravo je navedeno od velike javnozdravstvene vrijednosti i za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti kao i za promicanje i očuvanje mentalnog zdravlja od najranije dobi, uključujući dobrobiti za majku i širu obiteljsku zajednicu.

Domovi zdravlja kojima je osnivač Grad Zagreb pripremili su mnogobrojne aktivnosti, edukativne radionice i predavanja za majke i obitelji, na temu podrške i promocije dojenja. Na mrežnoj stranici Grada Zagreba objavljene su aktivnosti kojima će zagrebačka savjetovališta za dojenje/ baby handling / poticanje rasta i razvoja zdravog djeteta obilježiti ovogodišnji Svjetski tjedan dojenja.

Navedene aktivnosti obilježavanja Svjetskog tjedna dojenja u skladu su s gradskim programom promicanja i unapređenja dojenja, s obzirom na to da je sukladno Programu promicanja i unapređenja dojenja u zajednici za razdoblje 2022. – 2024. usvojeno kako je potrebno kontinuirano vršiti aktivnosti koje za cilj imaju promicanje dojenja.

Izvor: Grad Zagreb

 

Povezane vijesti