SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA Pružanje fizikalne terapije osobama starije životne dobi u ruralnom području

Fizikalna terapija odvijat će se u opremljenom prostoru Kulturnog centra u Majuru, za minimalno 25 starijih osoba i osoba s invaliditetom dnevno, a osiguran je i prijevoz do lokacije

Sisačko-moslavačka županija

 

Župan Ivan Celjak je u prostoru Kulturnog centra Majur potpisao s gradonačelnikom Hrvatske Kostajnice Daliborom Bišćanom, načelnicom Majura Klementinom Karanović, načelnicom Hrvatske Dubice Ružicom Karagić, načelnicom Donjih Kukuruzara Lucijom Matković, načelnikom Sunje Grgom Dragičevićem i zamjenikom načelnika Dvora Franjom Juranovićem sporazum o zajedničkom financiranju projekta 'Korak prema zdravlju“. Projekt je to kojim Sisačko-moslavačka županija s jedinicama lokalne samouprave osigurava dostupnost fizikalne terapije i prijevoz osobama starije životne dobi i osobama s invaliditetom koji nisu u mogućnosti putovati do udaljenog Siska, Topuskog, Petrinje i primati prijeko potrebnu fizikalnu terapiju.

Fizikalna terapija odvijat će se u opremljenom prostoru Kulturnog centra u Majuru, za minimalno 25 starijih osoba i osoba s invaliditetom dnevno.

- Zadovoljstvo nam je danas predstaviti projekt 'Korak prema zdravlju', a putem kojeg ćemo omogućiti stanovnicima navedenih općina i grada Hrvatska Kostajnica, dakle našim sugrađanima starijima iznad 65 godina, fizikalnu terapiju ovdje u Majuru. Osim toga našim sugrađanima bit će osiguran prijevoz do fizikalne terapije, a isto tako i do mjesta gdje će im se pružati druge zdravstvene usluge. Na navedenom području živi oko 12,5 tisuća stanovnika, a od toga je, prema procjeni, 25 posto stanovništva starije od 65 godina. To su naši roditelji, naše bake, naši djedovi koji često žive u samačkim kućanstvima, koji imaju niske mirovine ili primaju socijalnu pomoć i nisu u mogućnosti ići na fizikalnu terapiju recimo do Siska.

Zbog toga osiguravamo terapiju i na ruralnom području što je posebno značajno za naše sugrađane starije životne dobi. Zadovoljstvo mi je što danas potpisujemo ovaj sporazum koji je ustvari modifikacija već postojećeg projekta, koristit ćemo prostor i opremu ovdje u Majuru. Osiguravanjem sredstava u našem proračun nastavljamo ovaj projekt na zadovoljstvo svih nas, a posebno budućih korisnika - rekao je župan Ivan Celjak.

Načelnica Majura Klementina Karanović u ime svih potpisnika zahvalila se županu na inicijativi i pomoći kao i kolegama načelnicima i gradonačelniku što su podržali nastavak projekta.

- Projekt 'Pružamo više' je završio, a iz tog projekta je nabavljena oprema za fizikalnu terapiju, vozilo koje prevozi korisnike liječniku i na terapiju, terapiju pružaju tri osobe i da nije bilo ove inicijative župana Celjaka s današnjim danom ovi bi ljudi ostali na cesti. Zahvaljujem što se ovaj projekt nastavlja - rekla je načelnica Karanović.

Do sada je preko 200 korisnika, starijih osoba iznad 65 godina i osoba s invaliditetom, koristilo ovu uslugu. Obzirom da se danas potpisanim sporazumom povećava broj partnera u projektu za očekivati je da će se znatno povećati i broj korisnika.

Veliko zadovoljstvo radi nastavka projekta je iskazala i korisnica projekta iz Hrvatske Kostajnice Višnjica Paunović kao i fizioterapeutkinja iz Petrinje Marina Cvitaš.

Izvor: Sisačko – moslavačka županija

 

Povezane vijesti