ROVINJ Predstavljanje sudionica na treningu SOIH – Mreže žena s invaliditetom

Događaj je zasjenila smrt omiljenog predsjednika Zajednice saveza osoba s invaliditetom, dr. Zorislava Bobuša, koji će vječno ostati 'ugraviran' u srca svih članica SOIH-a

SOIH, Rovinj

 

Mreža žena s invaliditetom, u sklopu Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, organizirala je u razdoblju od 24. do 31. srpnja, u Centru M.A.R.E. u Rovinju, trening za svoje članice, koji bilježi tradiciju dugu četrnaest godina.

Događaj je zasjenila smrt omiljenog predsjednika Zajednice saveza osoba s invaliditetom, Zorislava Bobuša, inače umirovljenog doktora, koja ga je zadesila u 78. godini, u petak, 22. srpnja 2022., u bolnici u Puli. Posljednji ispraćaj bio je organiziran u Zagrebu, u srijedu, 27. srpnja, na Krematoriju, na kojem su prisustvovali i najbliži suradnici s prošlotjednog treninga u Rovinju.

Trening se održavao uz financijsku potporu Grada Zagreba, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske.

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH krovna je organizacija osoba s invaliditetom po vrstama invaliditeta i roditelja ili skrbnika osoba s invaliditetom koje se ne mogu same zastupati. Istaknimo da Mrežu SOIH-a čini 16 nacionalnih saveza i OSVIT kao mreže zaštitnih radionica Hrvatske, putem kojih okuplja više od 250 lokalnih udruga osoba svih vrsta invaliditeta u cijeloj Republici Hrvatskoj. Dr. Zorislav Bobuš bio je predsjednik SOIH-a od 1995. godine pa sve do svoje smrti, 22. srpnja.

Prvi dan dolaska u Centar M.A.R.E. obilježen je podsjećanjima na rad i djelo velikog humanitarca, doktora Bobuša. Navečer je uslijedila rehabilitacijska šetnja uz more i oko obližnje bolnice, radi zdravlja dišnih puteva i lokomotornog sustava.

SOIH, Rovinj

 

Prvi dan radnog treninga započeo je u ponedjeljak, 25. srpnja, uvodnim izlaganjem Gordane Jurčević, predsjednice SOIH - Mreže žena s invaliditetom.

Bila je to ujedno i prilika da se predstave predstavnice SOIH-a, koje su ujedno održavale i predavanja:

Marica Mirić – koordinatorica Mreže žena s invaliditetom;

Gordana Jurčević – predsjednica Mreže osoba s invaliditetom i predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije;

Štefica Roginić – voditeljica SOIH-ovog SOS telefona, članica SOIH – Mreže žena s invaliditetom;

Ivana Kučina – zamjenica voditeljice SOIH – SOS telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja, članica Društva distrofičara Zagreb, voditeljica projekata;

Martina Mokus – voditeljica projekata i stručna suradnica u SOIH-u, po zanimanju socijalna radnica.

Uz njih, sudionice su došle iz Udruge s invaliditetom Križevci, Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije, Udruge osoba s invaliditetom Karlovac, Društva multiple skleroze Koprivničko-križevačke županije, Udruge invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom Grada Duga Resa, Udruge za pse vodiče i morbidilitet, Udruge osoba s invaliditetom Slatina, Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Udruge invalida rada Zagreba, Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije, Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba, Društva distrofičara Zagreb, zatim dvije žene s invaliditetom iz Ukrajine te novinarka In Portala i Per aspera ad astra.

SOIH, Rovinj

 

Ujedno, predstavljeni su i značajniji datumi za žene s invaliditetom, odnosno za SOIH:

14. veljače – One Billion Rising/Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama – uključivanje u globalnu kampanju protiv nasilja nad ženama u partnerstvu s drugim ženskim mrežama u RH;

8. ožujak – Međunarodni dan žena – Okrugli stol/tribina u partnerstvu s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom – Kampanja 'Aktivne i uključene';

22. rujan – Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama – različite aktivnosti;

25. studeni – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama;

25. studeni do 10. prosinca – Kampanja 16 dana aktivizma rodno uvjetovanog nasilja/Kampanja bijele vrpce – posjete školama, treći i četvrti razredi tehničkih srednjih škola;

10. prosinca – Međunarodni dan ljudskih prava – Okrugli stol o ženskim ljudskim pravima – predstavljanje rezultata Kampanje, međunarodnih i nacionalnih postignuća.

Uglavnom, tjedan je protekao radno, često cjelodnevnim edukacijama i rehabilitacijama, u notama zajedničkog rada i sudjelovanja u različitim aktivnostima, kao i u jutarnjim i večernjim rehabilitacijskim šetnjama uz more te po okolici.

Sve u svemu, bila je ovo prilika da neke od sudionica po prvi puta sudjeluju na treningu, da se upoznaju kao članice iz različitih udruga diljem Hrvatske i da iznesu probleme koji još nisu riješeni, a koji će se pokušati riješiti pod okriljem SOIH-a do kraja godine, u suradnji sa savezima i udrugama nadležnim za osobe s invaliditetom.

Nasilje je i dalje rašireno nad ženama općenito, a posebno nad ženama s invaliditetom. I koliko god da je do sada napravljeno na tom polju, još uvijek je ostavljeno puno prostora za poboljšanje i unapređivanje kako bi se žene kao žrtve nasilja osjećale sigurnima kada prijave zlostavljače, koji pretežno dolaze iz njihovih najbližih sredina.

U narednim danima objavljivat ćemo članke o predavanjima, jer problematika koja je iznesena u Rovinju zaslužuje dosta pažnje.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti