SOIH U ROVINJU Mreža žena s invaliditetom upozorava na nezavidan položaj pripadnica ljepšeg spola

Svako od predavanja bilo je vrlo zanimljivo i poučno, trening je bio edukativan i poticajan za sve prisutne. Ovo događanje u Rovinju ogledni je primjer zajedništva žena s invaliditetom

SOIH, Rovinj

 

Kako smo već objavili, SOIH – Mreža žena s invaliditetom u sklopu Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, organizirala je. u Centru M.A.R.E. u Rovinju, trening za svoje članice, koji se održao uz financijsku potporu Grada Zagreba, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH.

Prvi dan radnog treninga započeo je uvodnim izlaganjem Gordane Jurčević, predsjednice SOIH - Mreže žena s invaliditetom i predsjednice Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije (UOSIKAZU).

Gordana Jurčević u uvodu je svog ekspozea podsjetila na povijest SOIH-a, osvrnuvši se i na djelovanje pokojnog dr. Zorislava Bobuša.

Prepoznavanjem višestruke diskriminacije žena s invaliditetom, rekla je Jurčević, SOIH je 2001. godine u Dubrovniku osnovao Mrežu žena s invaliditetom, koja promiče jednake mogućnosti i zaštitu žena s invaliditetom u svim segmentima života, potiče i provodi njihovo osnaživanje, ostvarivanje prava na život bez diskriminacije i nasilja kroz brojne edukacije, radionice, okrugle stolove i tribine.

SOIH, Rovinj

Gordana Jurčević

Jurčević je ukratko opisala rad SOIH – SOS telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja, koji djeluje od 15. svibnja 2007. godine i pruža usluge savjetovanja, informiranja i psihosocijalne podrške stručnog tima koji čine psiholog, socijalni radnik, liječnik obiteljske medicine, pravnik, edukacijski rehabilitator te uslugu savjetovanja na istoj razini (Peer Counselling), telefonski, e-mailom i direktnim kontaktom.

Prikazan je film 'Milijarda ustaje', uz poučne poruke iz različitih udruga, a posebno je sve obradovao isječak iz filma kada je dr. Bobuš svojedobno rekao za Valentinovo: 'Ova aktivnost ne bi trebala biti samo jedanput godišnje, već bi trebala postati trend ponašanja svih nas, a pogotovo muškaraca.'

Njezino predavanje je završilo s rečenicom: 'Nije važno kako nas vide drugi, već kako mi vidimo sami sebe.'

To nas općenito potiče da razmislimo jesu li važna samo invalidska kolica ili koje drugo invalidsko pomagalo, ili je važno da gledamo osobu kroz srce i dušu te da prepoznamo njezine kvalitete koje ima, a svaka osoba je jedinstvena i vrijedna pažnje.

Nakon Jurčević vrlo zanimljivo izlaganje predstavila je Štefica Roginić, voditeljica SOIH - SOS telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja, na temu SOIH - SOS telefon za žene s invaliditetom žrtve nasilja – 'Naših 15 godina'.

Potom je došlo na red predavanje Marice Mirić, koordinatorice SOIH - Mreže žena s invaliditetom, na temu 'Pokazatelji o ženama s invaliditetom iz Izvješća o ženama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj HZJZ', koje je predstavila Ivana Kučina, budući da je Mirić hitno otputovala u Pulu zbog iznenadne smrti dr. Bobuša.

SOIH, Rovinj

 

Martina Mokus, članica SOIH - Mreže žena s invaliditetom, govorila je na temu 'Žene s invaliditetom i COVID-19'.

Na temu 'Položaj žena s invaliditetom u Republici Hrvatskoj' trebala je govoriti Tea Rubeša, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, međutim zbog bolesti nije mogla doći pa je dogovoreno da će se predavanje održati naknadno putem Zooma.

I tako smo došli, na kraju prvog radnog dana treninga 25. srpnja, do predavanja dviju žena s invaliditetom iz Ukrajine - Nina Platonova i Svetlana Topolevsjka. Predavale su na ukrajinskom uz prevoditelja na sljedeće teme: 'Žene s invaliditetom i ratne situacije', 'Žene s invaliditetom iz Ukrajine - osobna iskustva', 'Sagledavanje perspektive potrebne podrške ženama s invaliditetom iz Ukrajine'.

Tek da zaključimo, svako od predavanja bilo je vrlo zanimljivo i poučno, trening je bio edukativan i poticajan za sve prisutne. Ovo događanje u Rovinju ogledni je primjer zajedništva žena s invaliditetom!


Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti