ROVINJ Terapeutska plaža Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju 'Martin Horvat'

Jedinstvena terapeutska plaža je arhitekturom i dizajnom cjelokupnog kompleksa bolničke plaže, uključujući sportske i rekreativne sadržaje, prilagođena za sve osobe sa zdravstvenim teškoćama, neovisno o stupnju invaliditeta

Terapeutska plaža Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju 'Martin Horvat'.

 

SOIH - Mreža žena s invaliditetom organizirala je u razdoblju od 24. do 31. srpnja 2022., u Centru M.A.R.E. u Rovinju, na zapadnoj obali Istre, trening za svoje članice, koje su u sklopu rehabilitacijskog programa imale šetnje i kupanje po želji na obližnjim plažama. Kako se u sklopu portala već nekoliko godina prati pristupačnost objektima, ovo je bila prilika da i uživo proučimo plaže oko Specijalne bolnice u Rovinju.

Kako se u neposrednoj blizini Centra M.A.R.E. nalazi i Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju 'Martin Horvat' Rovinj, koja predstavlja suvremeni zdravstveni centar za rehabilitaciju i liječenje bolesnih stanja lokomotornog sustava fizikalnom medicinom, mnoge sudionice su svakodnevno u sklopu rehabilitacijskog programa odlazile u popodnevnim satima na jedinstvenu medicinsko-terapeutsku plažu u sklopu bolničkog kompleksa, koja omogućuje ulazak i izlazak u more osobama s invaliditetom.

Uvjerili smo se da je navedena plaža omiljeno okupljalište pacijenata bolnice, koji imaju zasebne ležaljke od turista, građana i posjetitelja grada Rovinja kojima je potreban prilagođeni, odnosno asistirani ulazak u more. Naime, ležaljke na plaži dizajnirane su na način da budu pristupačne osobama s invaliditetom - stabilne su i od punog drveta, a visinom odgovaraju osobama s invaliditetom te na taj način olakšavaju njihov transfer.

Jedinstvena terapeutska plaža, koja je arhitekturom i dizajnom cjelokupnog kompleksa bolničke plaže, uključujući sportske i rekreativne sadržaje, prilagođena za sve osobe sa zdravstvenim teškoćama, neovisno o stupnju invaliditeta, opremljena je mehaniziranim spustevima u more za osobe u invalidskim kolicima.

U sklopu bolnice nalazi se i terapeutski park - vanjski poligon za vježbanje na otvorenom, gdje se može u slobodno vrijeme samostalno raditi na vlastitoj mobilnosti i snazi. Za opuštanje organizirane su grupne vježbe disanja na otvorenom. Postoji više sportskih terena, kao i natkriveni bazen s toplom morskom vodom, a sve prilagođeno osobama s invaliditetom.

Terapeutska plaža ima tri rampe, ovisno o razini samostalnosti pacijenta.

Spust A i B su isključivo za osobe koje borave u bolnici i imaju pregled liječnika i karton. Spust A namijenjen je osobama koje transfer rade uz pomoć fizioterapeuta te su pregledane od strane liječnika i imaju karton na kojem je označeno korištenje mora. Spust B koriste osobe koje mogu samostalno napraviti transfer na kolica za spuštanje u more uz  pomoć trapeza ili asistenciju vlastite pratnje. Spust C namijenjen je korisnicima koji u more mogu ući samostalno (bez asistencije fizioterapeuta) koristeći rampu i vlastita kolica.

Saznali smo da se u Specijalnoj bolnici nude 'dijagnostika i programi pred- i post- operativne rehabilitacije, terapije za akutna i kronična bolna stanja te programi rehabilitacije i preventive za grupe, sportaše i rekreativce, kao i sve druge građane koji imaju bilo kakve tegobe s mišićno-koštanim sustavom ili samo žele preporučenom terapijom unaprijediti svoje zdravlje'. Djelatnosti navedene Specijalne bolnice su: Fizikalna medicina i rehabilitacija, Specijalizirani programi za terapiju i rehabilitaciju potpomognuti snagom prirode, Ortopedija i traumatologija, Dijagnostika, liječenje i praćenje pod vodstvom tima vrhunskih stručnjaka, Neurologija, Moderne dijagnostičke metode i visoko stručan tim za najbolji tretman neuroloških pacijenata, Tim za ranu intervenciju, Rana intervencija, Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu za podršku djeci i obitelji djece s teškoćama u razvoju.

Zavirivši u povijest Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju 'Martin Horvat' Rovinj, saznajemo da spada među starije ortopedsko-rehabilitacijske ustanove, a izgrađena je još 1888. godine.

Tradicija ove bolnice datira još iz doba Austro-Ugarske. Zbog blagotvorne mediteranske klime i pozicije na poluotoku Sv. Pelagija, od svog osnutka bila je atraktivno morsko lječilište za koštane bolesti tadašnje europske aristokracije. Prvi bolnički paviljoni svečano su otvoreni u nazočnosti nadvojvotkinje Marije Terezije 22. svibnja 1888. Naime, bolnički kompleks izgrađen je pod pokroviteljstvom Marije Terezije, a na poticaj bečkih liječnika, naročito prof. Luigija Montija koji je bio i prvi bolnički ravnatelj. 'Maria Theresia Seehospitz' isprva je bilo morsko klimatsko lječilište za djecu s koštanim problemima koja su dolazila iz svih krajeva Austro-Ugarske Monarhije, no ubrzo uz pacijente pristižu i drugi posjetitelji iz Austrije, Njemačke, Rusije pa je njezino otvorenje označilo i službeni začetak razvoja turizma u Rovinju. Krajem 19. stoljeća djelatnost bolnice proširuje se na ortopediju te se već obavljaju i prve ortopedske operacije. Bolnički kompleks paviljonskog tipa znatno je povećan 1909., a dvije godine potom, bilježi i više od 500 pacijenata. U to vrijeme ravnatelj postaje primarijus Enoch Zadro (1909. do 1947.). Nakon prvog svjetskog rata ortopedija postaje ključna djelatnost bolnice. Jedna od istaknutih osoba koje su ostavile neizbrisiv trag u dugoj povijesti bolnice je prim. dr. Martin Horvat, koji je bio ravnatelj od 1949. do 1972., a čije ime ova ortopedska ustanova i danas nosi.

Bilo je ovo prekrasno morsko iskustvo s nezaboravnim zalascima sunca, a uređenost terapeutske plaže prilagođene za osobe s invaliditetom mogu poslužiti kao primjer brojnim gradovima i mjestima po samoj obali.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti